utorak, 29. novembar 2022.

Šapić: Važno očuvati tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije

Gradonačelnik Aleksandar Šapić primio je danas u Starom dvoru delegaciju Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, sa Ivanom Stratimirovićem na čelu, predsednikom ovog udruženja.

Šapić je istakao da je ovaj period istorije na neki način nepravedno zapostavljen, što je do devedesetih godina bilo razumljivo zbog okolnosti u kojima smo živeli. Kako je rekao, današnja deca se nedovoljno edukuju o ovom značajnom periodu srpske istorije te je zato važan rad udruženja koja neguju sećanja na herojsku borbu srpskog naroda za slobodu.

Prema njegovim rečima, dragoceno je negovanje tradicije i kulture sećanja na ovaj period srpske istorije i pojedince koji su ga obeležili. Takođe, aktivnosti ovog i sličnih udruženja omogućavaju da se dođe do istorijskih podataka koji do sada nisu bili u potpunosti dostupni javnosti.

Gradonačelnik je istakao da će pomoći radu udruženja onoliko koliko je to u njegovoj moći, te naglasio da je rad udruženja koja poštuju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije veoma važan jer se radi o izuzetno važnom istorijskom periodu za našu zemlju i narod. Istovremeno se založio i za prevazilaženje ideoloških sukoba koji postoje unutar srpskog naroda, naglasivši da se srpski narod u i Prvom i u Drugom svetskom ratu borio za slobodu svoje zemlje, protiv svakog osvajača i okupatora koji je imao nameru da porobi Srbiju.

Na sastanku je rečeno da sredstva za svoje projekte Savez potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine može da dobije putem gradskih konkursa koje raspisuju određeni sekretarijati.

Sastanku je prisustvovao Džon Bosnić, član Glavnog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Napomena: pokrivalice sa događaja možete preuzeti sa sledećeg linka: https://we.tl/t-6avWiFDat0