sreda, 11. januar 2023.

Obeležen Dan Biblioteke grada Beograda

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović prisustvovala je danas obeležavanju Dana Biblioteke grada Beograda, kada su dodeljene nagrade ove prestižne kulturne ustanove.

Ona je rekla da je Biblioteka grada Beograda najveća biblioteka u kojoj se mogu pozajmiti knjige u našoj zemlji, sa više od 1.800.000 naslova, što dovoljno govori o njenom značaju.

– U današnjem svetu modernizacije, digitalizacije i ubrzanog načina života, čitanje knjiga je nepravedno zapostavljeno i važno je podsetiti sugrađane na svu lepotu književnosti, istorije i kulture – rekla je Vidovićeva u izjavi za Beoinfo.

Ona je poručila da joj je drago što Biblioteka brine o svojim čitaocima.

– Biblioteka putem ovih nagrada čuva sećanje na Gligorija Vozarevića, prvog srpskog knjižara i izdavača, kome je u radu lično pomogla ćerka kneza Miloša, kao i na Mariju Ilić Agapovu, našu veliku intelektualku, prevodioca i prvu upravnicu Biblioteke grada Beograda. Došla sam na ovaj divni događaj jer želim i lično da podržim rad ove ustanove, u nadi da će mlade generacije u ovom vremenu prepoznati vrednosti ljudi naše kulturne istorije, te da će im oni biti uzori i svetionici – poručila je Vidovićeva.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić čestitala je Biblioteci grada Beograda 92 godine uspešnog rada.

– Posvećenim radom ova ustanova doprinosi negovanju kulture čitanja, jer kultura čitanja čini život naših sugrađana sadržajnijim i boljim. Ova biblioteka je najveća gradska ustanova kulture u kojoj posebno mesto zauzima riznica knjiga i kulturnog nasleđa Beograda. Grad, kao osnivač Biblioteke, svake godine izdvaja značajna sredstva za nabavku oko 90 hiljada primeraka novih knjiga. U mreži Biblioteke se godišnje organizuje više od 2.500 besplatnih kulturno-obrazovnih događaja, a posebno je važno što se radi sa decom, kao i sa najstarijim sugrađanima. Očuvanjem ustanova kulture, kao što je ova biblioteka, čuvamo srpsku kulturu, a njenim razvojem kao društvo možemo samo da idemo napred. Nastavićemo sa ulaganjima u kulturu, novim budžetom Grada predviđeno je povećanje za 18 odsto, a za Biblioteku je izdvojeno 453.957 dinara – poručila je resorna sekretarka.

Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture, poručio je da je Biblioteka grada simbolička kulturna tačka kako naše prestonice tako i cele zemlje. Prema njegovim rečima, Grad i država su snažno posvećeni negovanju kulture i podršci ustanovama koje svojim radom nose kulturni život naše zemlje.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov čestitala je dobitnicima nagrada i istakla da je prošla godina bila godina povratka bibliotekarstva na scenu posle skoro tri godine pandemije virusa korona. Kako je istakla, Biblioteka je u prethodnom periodu imala povećanje broja kako članova tako i posetilaca, održala je više od dve hiljade besplatnih kulturno-obrazovnih događaja. Izrazila je nadu da će tako biti i u budućnosti.

Događaju je, između ostalih, prisustvovala i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.