sreda, 25. januar 2023.

Vikend Kine na Vračaru

Povodom obeležavanja Kineske nove godine održaće se manifestacija „Vikend Kine na Vračaru”. Program počinje u subotu, 28. januara, u „Božidarcu”, saopštili su iz ove ustanove kulture.

Direktor „Božidarca” Vladimir Kljajić je izjavio da je veliko zadovoljstvo da se nakon tri godine pauze organizuje ovakva manifestacija koja ima za cilj približavanje kulture i običaja Kine našim sugrađanima. 

– Kina je jedna od najstarijih civilizacija na svetu koja je bogata istorijom, običajima i zanimljivostima. U poslednje dve decenije postala je jedan od glavnih motora globalnog razvoja – rekao je Kljajić.

Tokom subote, posetioci će imati priliku da vide šoljice i čajnike koji se koriste u čajnoj ceremoniji u Kini, da probaju autentične kineske čajeve, nauče osnovne poteze kineske kaligrafije, naprave kineske ukrase od papira i još mnogo toga.

Na samom početku događaja, posetioci će moći da savladaju i osnove „tajđićuena”, vežbe koja pomaže da poboljšamo zdravlje. Poziv za učestvovanje u radionicama pravljenja ukrasa, rezanja papira i kineske kaligrafije otvoren je za sve građane. 

Za sve ljubitelje jezika biće organizovan „Language Cafe” tokom kog će zainteresovani imati prilike da se druže i razgovaraju na raznim stranim jezicima, sa fokusom na kineski jezik. Na kraju dana, posetioci će moći da pogledaju savremeni kineski film sa prevodom na srpski jezik, a pored toga će imati prilike da pogledaju izložbu „Kineska nova godina” i uživaju u fotografijama koje na veoma interesantan način prikazuju različite momente ovog velikog kineskog praznika. 

Vikend Kine na Vračaru podržava Gradska opština Vračar.

Detaljnija agenda i prijave se mogu naći na sajtu „Božidarca”.