četvrtak, 2. mart 2023.

Tribina „One su menjale Srbiju”

Tribina „Beograd za početnike” pod nazivom „One su menjale Srbiju” održaće se u Gradskoj opštini Grocka, u petak, 3. marta, u 13 časova, saopšteno je iz ove opštine.

Gošća je novinarka Smiljana Popov, a moderatorka je Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Između ostalog, biće reči o Dragi Dimitrijević Dejanović, srpskoj društveno-kulturnoj aktivistkinji, učiteljici, glumici i pesnikinji koja se prva javno zalagala na pravo Srpkinja da se obrazuju i rade, zatim o Katarini Milovuk, pravoj heroini borbe za ženska prava, osobi koja je trčala daleko ispred svog vremena, o Dragi Ljočić, prvoj srpskoj lekarki, kao i o Nadeždi Petrović, slikarki i ženi zvanoj „hrabrost”.

Takođe, pričaće se i o Isidori Sekulić, prvoj ženi akademiku u istoriji Srbije, kojoj čaršija nikad nije oprostila što je bila toliko obrazovana, zatim o Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji (ali i jednoj od prvih u Evropi), Mariji Magi Magazinović, prvoj srpskoj novinarki i ženi koja je donela moderan balet u Srbiju, Danici Jovanović, srpskoj slikarki koja je pripadala generaciji srpskih modernista, koji su umetničko školovanje započeli početkom 20. veka, a njihov kreativni uspon su prekinuli Balkanski i Prvi svetski rat, a koju je austrougarska vojska streljala zbog njenog rodoljublja na početku Velikog rata.

Na tribini će biti reči i o čuvenoj Kseniji Atanasijević, prvoj ženi doktoru nauka u Srbiji, najpoznatijoj srpskoj filozofkinji koja je bila i prva žena izabrana za docentkinju na Univerzitetu u Beogradu. Etnolog dr Tihomir Đorđević joj je te 1924. godine poželeo dobrodošlicu u patrijarhalni profesorski lobi: „Čestitam koleginice. Dobro došli u pakao”.

„Koliko je genijalnih i plemenitih umova nepravedno proterano iz istorije i zaboravljeno jer su bile žene… Te hrabre, samosvojne Srpkinje morale su da se suprotstave porodici, čaršiji, kraljevima i ministrima – da bi dobile pravo da se obrazuju i rade”, ističe se u najavi ove tribine.