četvrtak, 16. mart 2023.

Sedma sezona Eko-kviza „Prljavo ili čisto – nije isto”

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća”, nakon pauze uslovljene pandemijom, sa velikim zadovoljstvom ponovo organizuje takmičenje beogradskih osnovaca u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada, Eko-kviz „Prljavo ili čisto – nije isto”, saopštilo je ovo komunalno preduzeće.

U petak, 17. marta, u prostorijama JKP-a „Gradska čistoća” biće održana polufinalna takmičenja beogradskih osnovaca.

Iako u protekle dve godine zbog epidemiološke situacije nije održano ovo značajno ekološko takmičenje, preduzeće ga od 2014. godine organizuje u kontinuitetu uz podršku Skupštine Grada Beograda, i sada, sedmu sezonu zaredom, nastavlja ovu uspešnu tradiciju nadmetanja učenika viših razreda osnovnih škola.

U protekloj godini, Sektor za ekološku edukaciju i informisanje ovog preduzeća se na vreme pripremio kako bi već početkom 2023. godine nastavio da sprovodi sportsko-edukativno, nagradno nadmetanje školaraca u znanju o veoma važnim ekološkim temama, kako u beogradskim osnovnim školama tako i u školama širom Srbije.

Ovim je značaj takmičenja podignut na viši, državni nivo, na šta su zaposleni ovog sektora posebno ponosni.

Eko-kviz je projekat edukativnog karaktera namenjen učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole, a cilj ovog takmičenja je podizanje nivoa svesti osnovaca o značaju životne sredine i nivoa informisanosti o reciklaži i ekologiji.

U ime svake škole nastupa ekipa od četiri člana i to po jedan učenik petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Takmiče se po četiri škole, od kojih dve bolje prolaze u naredni krug takmičenja. Kviz je koncipiran tako da se sastoji iz tri dela: prvi deo je eko-igraonica, drugi kviz znanja, a treći deo je eko-slagalica, a boduju se po tačno utvrđenim propozicijama.

Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” nastaviće da sprovodi atraktivne edukativne kampanje poput Eko-kviza, posebno za naše najmlađe sugrađane i školarce, koji su uvek u fokusu Sektora za ekološku edukaciju i informisanje, imajući u vidu da su značaj zaštite životne sredine i ekologije i dalje teme o kojima se najviše govori, te na koje je usmerena najveća pažnja javnosti, navodi se u saopštenju.