subota, 18. mart 2023.

Turistička organizacija Beograda otvorila ovogodišnju nautičku sezonu

Uplovljavanjem broda „Viking lajf” sa 176 gostiju iz SAD na pristanište „Beograd” počela je ovogodišnja nautička sezona, saopštavaju iz Turističke organizacije Beograda.

Kao i prošle godine, prvim brodom upravljao je Ane Sajbranda, holandski kapetan, koji Dunav odlično poznaje.

– Radujem se što ću u nedelju ponovo proći Đerdapskom klisurom. Volim Beograd i ovde imam omiljenu kafanicu – kaže Sajbranda.

U Beograd će ove godine pristati 573 brodova, koji će dovesti 56.000 turista i 24.100 članova posade.

Prvi je uplovio brod sa 176 američkih turista, koji su prvo otišli u razgledanje Beograda, a popodne u Kovačicu. Brod će u Srbiji pristati još dva puta, i to u Golupcu i Donjem Milanovcu.

Ove godine će u Beograd pristati više gostiju nego lane, a povećanje za 30 odsto najavila je „Viking lajn”, najveća brodska kompanija na Dunavu.

Keri Kajkas je došao iz Pensilvanije i prvi put je u Srbiji. Odlučio je da sam istraži grad, a ne sa grupom.

– Pešice sam krenuo u razgledanje Beograda, dok je supruga otišla sa grupom. Beograd je izuzetan grad, dopala mi se atmosfera, deluje kao da su svi ljudi srećni i da se dobro provode – kaže Keri.

Prosečno zadržavanje kruzera u Luci Beograd je oko 14 časova. Najviše turista stiže iz SAD (25 odsto), zatim iz Kanade, Velike Britanije, Švajcarske i naposletku iz Nemačke.

Prošle godine su u Beograd uplovila 573 kruzera. Turistička organizacija Beograda očekuje da će u ovoj godini biti zabeleženo povećanje.