utorak, 21. mart 2023.

Obeležen Međunarodni dan socijalnog rada

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić danas je obišla Gradski centar za socijalni rad povodom obeležavanja Međunarodnog dana socijalnog rada. Sekretarka Čamagić je čestitala ovaj važan dan svim zaposlenima u sistemu socijalne zaštite i naglasila da nas ovakvi datumi podsećaju na značaj i važnost koju socijalni radnici imaju u sistemu socijalne zaštite.

Međunarodni dan socijalnog rada se obeležava još od 1983. godine. Ovogodišnji slogan je „Poštovanje različitosti kroz zajedničko društveno delovanje”. Na evidenciji Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u toku 2022. godine bilo je 113.978 korisnika socijalne i porodično-pravne zaštite, što čini 6,7 odsto ukupne populacije grada Beograda.  

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Silvia Alavanja čestitala je svim kolegama Međunarodni dan socijalnog rada i zahvalila sekretarki i Gradu Beogradu što su u svakoj prilici uz centar i pružaju mu podršku u svakom smislu, i to ne samo danas kada se obeležava Međunarodni dan socijalnog rada.

– Kao što je sekretarka pomenula, današnji dan je prilika da se podsetimo koliki je značaj socijalnih radnika i sistema socijalne zaštite u svakom društvu. Naš rad i trud je zaista veliki i, kao najveća ustanova socijalne zaštite u zemlji, mi u Gradskom centru se svakodnevno suočavamo sa velikim izazovima, ulažemo velike napore da obezbedimo pomoć i podršku siromašnima, gladnim, starijima, onima bez krova nad glavom, deci bez roditelja i u tome uspevamo – istakla je Silvia Alavanja.

Gradski centar nastoji da stalnim edukacijama stručnih radnika i realizacijom različitih programa unapredi saradnju sa institucijama sistema i pronađe rešenje za bolji život korisnika. Grad će nastojati da i dalje sagledava potrebe svojih sugrađana unapređenjem sistema socijalne zaštite, razvijanjem raznovrsnih servisnih usluga namenjenih osetljivoj kategoriji stanovništva i kontinuiranom međusektorskom saradnjom institucija i ustanova koje se bave socijalnom zaštitom. 

Poslednjim izmenama i dopunama Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, sve usluge su besplatne za korisnike.