četvrtak, 30. mart 2023.

Na desnoj obali Dunava zasađeno sto sadnica vrbe

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović i zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović učestvovali su danas u sadnji sto sadnica vrbe. Zahvaljujući donatorima, Udruženju „Karika” iz Beograda i „Ženskoj inicijativi” iz Trstenika, vrbe su posađene na desnoj obali Dunava u Novom Beogradu. U akciji sadnje učestvovali su i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine i „Zelenila – Beograd”.

Vesna Vidović je podsetila da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine u poslednjoj deceniji pošumio više od sto hektara šumskog zemljišta na teritoriji Beograda, sa preko 250 hiljada šumskih sadnica i deset tona semena žira, kao i više od tri hiljade drvorednih sadnica.

– Naš plan je da do 2030. godine imamo pošumljenost Beograda preko 22 odsto, ne računajući javne zelene površine. Godine 2019. usvojen je Plan generalne regulacije sistema zelenih površina grada Beograda, u skladu sa kojim Sekretarijat za zaštitu životne sredine radi na aktivnostima pošumljavanja. Parcele na kojima će se saditi u narednom periodu su u vlasništvu Grada, ukupne površine oko sedamdeset hektara. Na njima će biti posađeno oko 16.500 sadnica drveća i oko 27 hiljada sadnica „u spratu” žbunja. Ovim planom predviđeno je pošumljavanje velikih površina u cilju zaštite od poplava i klizišta, i formiranja zelenog prstena grada – rekla je za Beoinfo Vesna Vidović.

Zahvalila je donatorima, naglasivši da ovom akcijom podržavaju rad na tome da se podigne kvalitet životne sredine u Beogradu, da se grad bolje adaptira na klimatske promene, da se umanji opasnost od poplava, poveća pošumljenost i poboljša kvalitet šuma.

Zahvalnost Udruženju „Karika” iz Beograda i „Ženskoj inicijativi” iz Trstenika izrazio je i zamenik predsednika Skupštine grada Igor Jovanović.

– Mislim da svi znamo koliko je neophodno da radimo sve što je u našoj moći da sprečimo negativne posledice klimatskih promena na svet oko nas. Današnjom akcijom Grad Beograd je pokazao koliko je posvećen zaštiti životne sredine, smanjenju emisije štetnih gasova i borbi protiv klimatskih promena. Pošumljavanjem i ozelenjavanjem našeg grada doprinosimo tome da buduće generacije imaju čist vazduh i zdravu životnu sredinu – istakao je Jovanović.

On je izrazio nadu da će ova akcija biti samo jedan od koraka koji će građansko društvo, lokalne samouprave i odgovorne kompanije zajedno preuzeti u bliskoj budućnosti, te da će podstaći sve zainteresovane činioce da se priključe zajedničkom poduhvatu u borbi za zelenu i zdravu životnu sredinu svih stanovnika Beograda.