petak, 31. mart 2023.

Pomoć poljoprivrednicima u vezi sa prijavom za eAgrar

Poljoprivrednici iz Zemuna koji su zainteresovani da dobiju podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a koji nisu u mogućnosti da se sami prijave putem aplikacije eAgrar, mogu da dobiju savete i pomoć u Kancelariji za mlade Opštine Zemun, saopšteno je iz ove opštine.

Poljoprivrednici mogu da potraže pomoć u vezi sa prijavom za eAgrar svakog radnog dana od 8 do 15 časova.

Aplikaciju eAgrar najjednostavnije je opisati poređenjem sakupljanja blizu 80 papira i šetanja od šaltera do šaltera sa nekoliko klikova na mobilnom telefonu. Korišćenje aplikacije eAgrar štedi vreme, smanjuje troškove štampe, „papirologije” i omogućuje isplatu subvencija u istoj godini u kojoj su prijavljene i poslate.

Od ukupno 1.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, na teritoriji opštine Zemun, u poslednje dve nedelje pomoć je potražilo više od 200 individualnih poljoprivrednih proizvođača koji su, zahvaljujući dežurnom savetodavcu iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Beograd i savetniku na poslovima poljoprivrede Opštine Zemun, potvrdili prijavu na eAgrar, te obnovili registraciju svog gazdinstva.

Nema krajnjeg roka za obnovu i registraciju gazdinstva, jer se platforma neće zatvoriti, već stalno dograđivati i unapređivati, što znači da svaki poljoprivrednik to može da uradi kad god poželi. Ipak, trebalo bi da se poljoprivrednici registruju što pre, jer je prijavljivanje u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG) obavezan korak za korišćenje sistema eAgrar. Tačnije, to je uslov da se po raspisivanju javnih poziva može podneti zahtev za subvencije.

Budući da je Ministarstvo poljoprivrede već objavilo plan po kome će se realizovati subvencije, prioritet za pružanje pomoći u prijavljivanju za eRPG imaju oni proizvođači kojima je javni poziv u aprilu.

S obzirom na to da je Opština Zemun do sada pružala stručnu pomoć svim poljoprivrednicima sa teritorije Beograda, od 3. aprila svaka opština će organizovati pomoć za prijavljivanje na eAgrar, pa će biti više vremena za rad sa poljoprivrednicima iz Zemuna.