petak, 31. mart 2023.

Javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti turizma

Sekretarijat za privredu raspisao je javni konkurs za dodelu finansijskih sredstava – dotacija, dobrovoljnim i nevladinim nedobitnim organizacijama za sufinansiranje dela troškova radi organizacije kongresa, manifestacija, edukacija u oblasti turizma, izložbi, kao i unapređenja programa korišćenjem informacionih tehnologija u turizmu na teritoriji grada Beograda u 2023. godini.

Prema rečima gradskog sekretara za privredu Nikole Kožovića, konkurs će biti otvoren do 21. aprila 2023. godine. Podsticajnim sredstvima, Grad Beograd direktno utiče na razvoj i unapređenje turističke ponude, kao i na pozicioniranje grada među vodećim turističkim centrima. Pravo na dodelu sredstava imaju dobrovoljne i nevladine nedobitne organizacije sa sedištem na teritoriji grada Beograda, zasnovane na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovane radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg interesa, upisane u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom, kao i one koje nisu zabranjene ustavom ili zakonom.

– Sekretarijat za privredu je u proteklih osam godina putem javnog konkursa finansijski podržao više od 130 programa i projekata. U 2023. godini, Sekretarijat je za ove namene opredelio 20.000.000,00 dinara. Sprovođenjem ovog konkursa ne samo da se doprinosi razvoju kongresnog i manifestacionog turizma već i kreiranju boljeg i modernijeg imidža Beograda, podizanju nivoa prodaje, osvajanju novih tržišta i povećanju kvaliteta ukupne turističke ponude. Takođe, turizam predstavlja izuzetno značajnu oblast za Beograd, jer je jedna od najbrže rastućih privrednih grana – izjavio je Nikola Kožović. 

Grad Beograd, kao glavni grad, najveći poslovni, kongresni i kulturni centar u regionu, turističko mesto prve kategorije, jedan je od najstarijih evropskih gradova bogate istorije koji iz godine u godinu beleži porast broja turista i sve se više pozicionira na turističkoj mapi Evrope i sveta. U našem gradu je u prethodoj godini zabeleženo preko tri miliona noćenja. Veliki broj svetskih medija okarakterisao je Beograd kao izuzetno atraktivnu i poželjnu turističku destinaciju, grad koji nikako ne treba propustiti. 

Javni konkurs sa prijavom može se naći na sajtu Grada Beograda www.beograd.rs, u rubrici Gradski oglasi, konkursi, tenderi.