utorak, 16. maj 2023.

Gradonačelnik Šapić: Novi, jeftiniji i efikasniji sistem javnog prevoza, „Beograd plus”, kreće od sutra

Novi sistem naplate i kontrole gradskog prevoza sada nosi naziv „Beograd plus”, a novina je i broj 9011 na koji će građani, već od sutra, putem SMS poruke, na jednostavan način moći da kupe kartu, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić novinarima na konferenciji u Starom dvoru.

– Nakon raskida ugovora započeli smo osmišljavanje novog sistema naplate javnog prevoza putem SMS poruke, a uskoro će to biti moguće i putem aplikacije. Građani će imati mogućnost kupovine karata i u papirnoj formi. U prvom „talasu”, koji podrazumeva kupovinu karte u papirnoj opciji, to će moći da se učini na deset prodajnih mesta, a tokom leta i na najmanje 250 kioska na najprometnijim stanicama – pojasnio je gradonačelnik.

Detaljne informacije o novom tarifiranju naći će se na stajalištima javnog prevoza, u autobusima na LED ekranima, a ubrzo i na reklamnim tablama u gradu, precizirao je gradonačelnik. Cene su znatno smanjene u odnosu na ranije, dodao je on, i izrazio očekivanje da će to biti „cenovnik vraćanja poverenja u Grad”.

– Očekujemo da novi sistem učini naš javni prevoz zdravijim, normalnijim, ispravnijim, autentičnijim, te da u roku od nekoliko meseci, posle dvanaest godina, možemo da imamo punu informaciju o tome gde su manjkavosti, kakva je stvarna naplata, koliko novca stvarno prihodujemo, kao i gde se kreću autobusi. Najvažnije je da novac Beograđana više ne ide nikakvom privatnom licu ili strancu, već ostaje njima i njihovom gradu – rekao je Šapić.

Gradonačelnik će danas zvanično potpisati novi cenovnik, a ova, na Gradskom veću usvojena odluka primenjivaće se već od sutra.

Prema njegovim rečima, cene prevoza su nepromenjene od kako je ranije najavio, osim što je došlo do dodatnog sniženja cene mesečne karte sa najavljenih 2.500 na 2.200 dinara za A i B zonu, dok je za C zonu, koja obuhvata čitavu teritoriju grada, cena sa najavljenih 3.500 dinara snižena na 3.300 dinara. Prethodne cene pomenutih karata su bile 4.990 i 3.275 dinara. Očekujemo, dodao je, još jedno značajno sniženje koje se tiče mesečne karte. Gradonačelnik je rekao i da su svi pravni subjekti, koji su kupovali mesečne karte, obavešteni o načinu kupovine karata za jun.

Pojasnio je da u zonu A spadaju sve gradske opštine, u zonu B sve rubne, odnosno prigradske opštine, osim Grocke koja se deli, te će delovi severno od Vrčina i Zaklopače biti u A zoni, a južno u zoni B.

– Sistem je veoma jednostavan. Karta A90 je za vožnju od 90 minuta. Tako se recimo u poruku ukuca A90 i pošalje na 9011, te na taj način kupujete kartu od 90 minuta. Ukoliko ukucate A1 dobijate dnevnu kartu, A7 – nedeljnu kartu i A30 – mesečnu kartu. Isti princip je i za B i C zonu, koja zajedno obuhvata A i B zonu. Povratna poruka koja vam stigne, kao kada plaćate parking, jeste dokaz plaćene karte za javni prevoz. Kada u vozilo uđe komunalni milicionar ili „Beogradski lični”, koji će biti jedino ovlašćeno lice da vrši kontrolu karata, pokažete mu povratnu poruku, ukoliko ste kartu kupili putem SMS poruke. Na karti od 90 minuta će pisati tačno vreme do kada ona važi. Dnevna karta će važiti do 23.59 časova tog dana, od tog vremena do 04 časa prevoz je potpuno besplatan, a od 04 sata kreće nova dnevna karta – rekao je Šapić.

Stariji od 65 godina, najavio je gradonačelnik, imaće doživotnu, personalnu karticu za javni prevoz.

– Uz ličnu kartu već od sutra na posebnim, izbrendiranim punktovima u svim gradskim opštinama, i to nezavisno od mesta prebivališta, najpre će ih fotografisati i vrlo brzo na licu mesta izdavati personalizovanu doživotnu karticu za javni prevoz – istakao je Šapić.

Ko ima godišnju kartu, treba da dođe na jedno od prodajnih mesta i uz dokaz biće mu izdata nova, onome ko ima mesečnu kartu ona će važiti da kraja maja, a već od juna kupovaće mesečnu kartu po novom principu. Svaki pravni subjekat, odnosno firma koja ima više od pet zaposlenih, imaće dodatni popust, naveo je Šapić.

Prvi čovek prestonice je istakao i da je završen proces realizacije dela projekta „Smart sitija” sa Vladom Srbije i „Telekomom”, kao nosiocem projekta, koji će se zvati „Pametno upravljanje javnim prevozom”.

– Sistem ostavljamo u rukama države. Oni će nam obezbediti GPS sistem uređaje, kompletan sistem praćenja autobusa, obračun pređenih kilometara i optimizaciju kretanja vozila, kao i aplikaciju za praćenje javnog prevoza. Procena je da bi ovo trebalo da bude gotovo za mesec do mesec i po dana. Dok to ne bude spremno imaćemo, kao što je i ranije funkcionisalo, otpravnike koji će na početnim stanicama brojati autobuse. Tako ćemo ručnim putem voditi evidenciju vozila – naglasio je gradonačelnik.

Šapić je najavio i da će od početka do kraja letnje sezone ulazak u sve otvorene bazene na devet najvećih sportskih centara u Beogradu – biti besplatan.

– Od sutra, građani će moći da u bilo kojoj opštini, nezavisno od prebivališta, dobiju personalizovanu, sezonsku kartu za otvorene bazene. Za maloletna lica to će činiti roditelj uz priloženu zdravstvenu knjižicu – rekao je Šapić.

Sportski centri biće opremljeni autorizovanim aparatima za validaciju karte. Kada bude zaživela „beogradska kartica”, ovakve, namenske kartice neće morati da se vade, već će ona važiti za niz besplatnih pogodnosti ili popusta koje je Grad Beograd omogućio svojim građanima, precizirao je Šapić.

Gradonačelnik je pokazao i prsluk Grada Beograda, koji će na terenu nositi svi zaposleni u javnim preduzećima, ali i izvođači i podizvođači javnih radova. To će omogućiti da građani tačno znaju iza kojih radova stoji Grad, naveo je Šapić, dodajući da je krajnji cilj odgovornost i ubrzanje i efikasnost u izvođenju javnih radova.

 

Napomena: Video-materijal sa događaja možete preuzeti na sledećem linku: 

https://wetransfer.com/downloads/ae1a98da846d2fefaa6973d18915ad8720230516131729/4bc708b5d3cef2fa82529dc8966bac5320230516131730/cb1ec3