četvrtak, 25. maj 2023.

Obeležavanje Dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svečano će obeležiti svoj 63. rođendan u petak, 26. maja, saopšteno je iz ovog zavoda.

Tim povodom, Zavod će se osvrnuti na najvažnije projekte koji su ostvareni u prethodnoj godini – na rekonstrukciju spomenika Vuku Karadžiću, projekat za Komandu vazduhoplovstva u Zemunu, radove na Velikom paviljonu Astronomske opservatorije na Zvezdari, nadzor nad Centralnom kulom Starog sajmišta, zgradom BIGZ-a, zgradom Sava centra i druge. Biće reči i o utvrđenim kulturnim dobrima na predlog Zavoda – Crkve Svetog arhanđela Gavrila u Šopiću i Crkve Blažene djevice Marije, zatim o bogatoj izdavačkoj delatnosti, učešću na manifestacijama, organizaciji izložbi, sprovođenju programa edukacije za osnovce i srednjoškolce.

Povodom Dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, publici će biti predstavljen deo izložbe „50 za 50 – Oni su nas učili” Društva konzervatora Srbije, među kojima su i oni koji su nekada bili zaposleni u Zavodu.

Posebno mesto zauzima istoričar umetnosti Jovan Sekulić, pionir zaštite kulturnog nasleđa kod nas, utemeljitelj gradske službe zaštite, osnivač i prvi direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Njemu u čast, na predlog zaposlenih u Zavodu, a na osnovu odluke Upravnog odbora, uspostavljena je nagrada Jovan Sekulić za oblast zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa grada Beograda. 

Ova nagrada će se pojedincima ili autorskom timu dodeljivati za projekte u oblasti zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa koji su realizovani na teritoriji svih 17 opština grada Beograda iz delatnosti arhitekture, istorije, istorije umetnosti, arheologije, urbanizma, jednom u pet godina, a prva nagrada biće dodeljena 2025. godine.