petak, 2. jun 2023.

U aprilu četrdeset odsto više stranih turista

Prema podacima Sekretarijata za upravu, Sektora statistike Grada Beograda, 111.942 turista su u aprilu posetila Beograd, od čega je skoro 100.000 stranih gostiju, što je za četrdeset odsto više u odnosu na april prošle godine. Među najbrojnijim turistima u aprilu bili su Rusi, Turci, zatim gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Nemačke, dok najveći porast u broju dolazaka beleže gosti iz Grčke i Kine.

Od ukupno 349.907 gostiju, koji su od početka godine posetili naš grad, 291.351 gost je iz inostranstva, što je za 44 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine. Ukupan broj registrovanih noćenja u našoj prestonici od početka godine dostigao je skoro milion, od čega su 807.773 noćenja ostvarili strani gosti (34 odsto više).

– Statistički podaci korespondiraju sa poslovnim i promotivnim aktivnostima naše zemlje na stranim tržištima, a očekujemo još bolje rezultate u letnjoj sezoni. Ovome izuzetno doprinose novi uspostavljeni direktni letovi naše nacionalne avio-kompanije „Er Srbija” koja Beograd i Srbiju čini dostupnijom destinacijom turistima iz čitavog sveta – rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.