petak, 2. jun 2023.

Tematski vođeni obilasci Novog groblja

Svake godine, krajem maja i početkom juna, Udruženje kulturno-značajnih grobalja Evrope (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) organizuje Sedmicu otkrivanja evropskih grobalja  (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), sa ciljem da se nizom događanja podstaknu građani da razumeju vrednosti, umetničke domete i raznovrsnost kulturno-istorijskog nasleđa sačuvanog na grobljima. Kako saopštavaju iz Javnog komunalnog preduzeća „Pogrebne usluge”, Novo groblje će se i ove godine uključiti u pomenutu manifestaciju organizovanjem dva besplatna vođena tematska obilaska Novog groblja koja su u prethodnih nekoliko godina izazvala najveće interesovanje naših sugrađana.

U nedelju, 4. juna, u 11 časova posetioci će imati priliku da se upoznaju sa pričama iz života istaknutih vojskovođa, heroja i heroina koji su svojim postignućima ostavili duboki trag u istoriji i svesti srpskog naroda, ali i šire, van okvira državne granice. Priča o ljudima koji su pomerili granice u okviru strogog vojničkog sistema, kao i o onima koji su formirali vlastiti sistem, vođeni rodoljubljem i patriotizmom. Setićemo se priča o velikom Žući, zatim dogodovština čuvenog Šilje, potom priča o čestitom i poštenom vojvodi kome je poštenje bilo iznad bilo kakvih položaja, zatim velikog generala kome je izmakla titula vojvode, velikih srpskih heroina i drugih vrednih pamćenja. Setićemo se i običnog vojnika bez kojeg se ratovi ne bi mogli voditi, glorifikovanog u okviru najznačajnijeg ratnog memorijala podignutog u Beogradu posle završetka Prvog svetskog rat – Srpske kosturnice branilaca Beograda 1914–1918. godine. Tokom ove šetnje prisetićemo se zašto jesmo i treba da budemo ponosni.

Drugo besplatno vođenje pod nazivom „Veliki ljudi široke duše – Priča o zadužbinarima i dobrotvorima” održaće se 11. juna u 11 časova, a oba vođenja trajaće po 120 minuta.

Zainteresovani će se okupljati na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50) u 11 časova, a vođenje je povereno dr Violeti Obrenović, istoričarki umetnosti.

Obilasci su besplatni i prijave nisu potrebne.