Turizam i ugostiteljstvo

BEOGRAD – TURISTIČKI CENTAR
Beograd, sa jedinstvenim geografskim položajem na ušću Save u Dunav, sa Beogradskom tvrđavom, prirodnim lepotama Velikog ratnog ostrva, Ade Ciganlije, Avale, Kosmaja, šuma i izletišta, drevni grad burne istorije, sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem različitih epoha, najznačajnija je turistička destinacija u Srbiji. Sa najvećim brojem stranih i domaćih posetilaca i brojem noćenja, stalnim rastom turističkog prometa i unapređenjem kvaliteta turističkih proizvoda, postaje sve atraktivniji na turističkoj mapi Evrope i sveta. Beograd je poznat kao grad čiji bogati kalendar kulturnih, sportskih, privrednih, turističkih i drugih manifestacija i događaja privlači sve veći broj domaćih i stranih gostiju.

BEOGRAD – TURISTIČKO MESTO PRVE KATEGORIJE
Sekretarijat za privredu u skladu sa zakonom sprovodi propisanu proceduru za razvrstavanje Beograda kao turističkog mesta. Na osnovu procene raspoloživih podataka o turističkom prometu, stepena izgrađenosti turističke, saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i turističke suprastrukture, i novim rešenjem ministarstva nadležnog za poslove turizma od 16. decembra 2019. godine, Beograd je proglašen za turističko mesto prve kategorije.

BEOGRAD – GRAD BUDUĆNOSTI JUGOISTOČNE EVROPE
Uz viziju o razvojnim mogućnostima metropolitena i grada budućnosti jugoistočne Evrope, u Beogradu se kontinuirano radi na stvaranju okvira za dinamičniji razvoj turizma, obnovi gradske infrastrukture, funkcionalnom i vizuelnom uređenju grada, revitalizaciji ambijentalnih celina, podizanju kvaliteta usluga, uređenju zelenih površina, pešačkih i biciklističkih staza, dekorativnog osvetljenja brojnih objekata, gradskih zdanja i kulturnih spomenika, od kojih su za posetioce najatraktivniji Beogradska tvrđava,gradska zdanja i mostovi.

Ulaganjem u ustanove kulture i obogaćivanjem ponude vrhunskim kulturnim događajima, domaćim ostvarenjima i gostovanjem stranih umetnika, bogatim programima brojnih i raznovrsnih kulturnih manifestacija, velikim sportskim, naučnim i drugim događajima, Beograd se pozicionira kao regionalni centar ovog dela Evrope.

U susret potrebama poslovnog sveta i turista, smeštajna ponuda je sve bogatija i raznovrsnija, od ekskluzivne u hotelima i privatnom smeštaju do najpovoljnije u brojnim hostelima.

Beograd, kosmopolitski i evropski orijentisan, usmeren na dinamičan razvoj i napredak, posebno nastoji da sačuva prave vrednosti glavnog grada i kulturnog centra, da iskoristi brojne turističke potencijale za razvoj kulturnog, nautičkog, eko i drugih vidova turizma, ali i svoju autentičnost, toplinu i lepotu susreta i gostoprimstva, po čemu je prepoznatljiv i jedinstven kao turistička destinacija koja „živi 24 časa”.

Kvalitetna ponuda sadržaja
Beograd svima nudi jedinstven doživljaj, bogatu kulturnu ponudu, atraktivne lokacije, kao mnogobrojne manifestacije i festivale. Beograd je poznat kao grad čiji bogati kalendar događaja privlači sve veći broj domaćih i stranih gostiju a istovremeno raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji su na raspolaganju našim sugrađanima. 
Među brojnim manifestacijama u Beogradu, izdvajaju se Međunarodni filmski festival – FEST, Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF, Filmski festival u Sopotu, Sajam knjiga, Beogradski letnji festival - BELEF, Festival džeza, Beogradski festival kratkometražnog i dokumentarnog filma, Bemus, Beer Fest, Oktobarski salon, letnji program u Sakdarliji, Beogradski karneval brodova, Dani evropske baštine, koje su svojim trajanjem i kvalitetom postale deo identiteta našeg grada, a svake sezone kreiraju se i nove kako bi se dodatno obogatila kulturna i ukupna turistička ponuda naše prestonice.

Nautički turizam
Beograd, u cilju unapređenja turizma i pozicioniranja grada kao vodeće turističke destinacije, kontinuirano sprovodi niz aktivnosti na izgradnji turistilke infrastrukture, unapređenju turističkog prostora i turističke atraktivnosti. U toku letnje turističke sezone veliki broj stranih turista dolazi u Beograd prilikom organizovanih putovanja - krstarenjem Dunavom. U Beogradu pristaju brodovi koji započinju svoja krstarenja u brojnim evropskim gradovima i metropolama. Nautički turizam predstavlja jedan od najprofitabilnijih vidova turizma, a krstarenje rekama je jedan od najtraženijih turističkih proizvoda ne samo u Evropi već i u celom svetu, među kojima i prateće usluge čine dominantnu stavku. Poslednjih godina primećuju se pozitivni trendovi u praćenju i prihvatanju atraktivnih novina u ponudi rečnog turizma. Grad Beograd je proteklih godina uložio dosta u izgradnju infrastrukture za potrebe razvoja nautičkog turizma - devet pontona/pristana za pristajanje turističkih plovila i prihvat turista a uz finansijsku podršku ministarstva nadležnog za poslove turizma, izgrađeno je i putničko pristanište u Zemunu.

TURISTIČKI I UGOSTITELJSKI KAPACITETI

Po podacima iz Agencije za privredne registre u delatnosti turizma i ugostiteljstva (podaci na dan 20.07.2021.godine ) na teritoriji grada Beograda posluje: 
• 460 turističkih agencija i to:153 turističkih agencija organizatora turističkog putovanja i 307 turističkih agencija posrednika u prodaji turističkog putovanja.
U Beogradu je bogata i raznovrsna ponuda smeštajnih kapaciteta (podaci iz Centralnog informacionog sistema na dan 31. oktobra 2021.godine:
Broj ugostiteljskih objekata za smeštaj za koje rešenja o kategorizaciji donosi Ministarstvo nadležno za poslove turizma (vrste hotel, motel, kamp i dr.) ukupno 119 objekata hotelskog tipa i to: 
• 65 hotela, od kojih su 5 hotela sa 5 ***** zvezdica, 
42 hotela sa 4 **** zvezdice, 14 hotela sa 3 *** zvezdice, 
4 hotela sa 2** zvezdice;
• 54 garni hotela od kojih su 31 garni hotel sa 4**** zvezdice, 
19 garni hotela sa 3*** zvezdice i 4 garni hotela sa 2** zvezdice;
1 turističko naselje; 
1 motel;
1 kamp
Broj ugostiteljskih objekata za smeštaj (vrste soba, kuća, apartman, seosko turističko domaćinstvo) za koje rešenja o kategorizaciji donosi Sekretarijat za privredu Gradske uprave grada Beograda:
• 1.939 kategorizovanih ugostiteljskih objekata, koje raspolažu sa 3.772 ležaja.
Broj nekategorisanih ugostiteljskih objekata za smeštaj (vrste hostel, konačište, prenoćište, botel i dr.) koji su izvršili prijavu i o kojima evidenciju vodi Sekretarijat za privredu Gradske uprave grada Beograda:
• 160 nekategorisanih ugostiteljskih objekata za smeštaj (konačišta, prenoćišta, 65 hostela, 1 kamping stop i dr.)

Izvor podataka: Agencija za privredne registre, Ministarstvo trgovine, turizam i telekomunikacija sistem i Sekretarijat za privredu – podaci iz Centralnog informacionog sistema