sreda, 16. januar 2019.

Sekretarijat za imovinske i pravne poslove

Konkurs za rešavanje stambenih potreba kupovinom i davanjem stanova u zakup na lokaciji Kamendin 2

Komisija za stambena pitanja gradonačelnika grada Beograda, na osnovu člana 25. Odluke o raspolaganju stanovima Grada Beograda („Službeni list Grada Beograda”, br. 20/2015, 37/2016 i 114/2016) i Programa Gradskog veća Grada Beograda za rešavanje stambenih potreba prodajom i davanjem stanova u zakup na lokaciji Kamendin 2 br. 360-1283/18-GV od 28.12.2018. godine,

raspisuje

KONKURS
ZA REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA KUPOVINOM I DAVANJEM STANOVA U ZAKUP NA LOKACIJI KAMENDIN 2

I PODACI O STANOVIMA
Predmet konkursa je 140 stanova izgrađenih na lokaciji Kamendin 2, blok 2.5, objekti GP1 i GP2, u ulici Dušana Mađarčića Korčagina 2. deo. Broj stanova može biti povećan ukoliko nakon sprovedenog postupka po Konkursu za prodaju 1050 socijalno neprofitnih stanova i Konkursa za prodaju stanova pripadnicima MUP-a preostane određeni broj stanova za koje nema zainteresovanih za kupovinu.
Opredeljuje se 80 stanova za kupovinu i 60 za davanje u zakup na određeno vreme sa mogućnošću produženja zakupa.
II PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU 
A – KUPOVINA STANOVA
Pravo učešća na konkursu za kupovinu stanova imaju borci i ratni invalidi, civilni invalidi rata i članovi porodice sa kojima je živeo poginuli ili umrli učesnik oružanih akcija posle 17.8.1990. godine, u skladu sa propisima o boračko-invalidskoj zaštiti i propisima grada Beograda kao ciljna grupa sa izraženim potrebama za rešavanje stambenog pitanja koji su bez stana, prijavljeni na teritoriji grada Beograda najmanje tri godine i državljani republike Srbije.
Ratni vojni invalid i korisnik porodične invalidnine po osnovu palog borca je lice kojem je konačnim rešenjem organa nadležnog za poslove boračko-invalidske zaštite priznato pravo na ličnu odnosno porodičnu invalidninu u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava boraca, ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca.
B – DAVANJE STANOVA U ZAKUP NA ODREĐENO VREME OD 5 GODINA SA MOGUĆNOŠĆU PRODUŽENJA
Korisnici ovog programa su lica koja su bez stana, imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje tri godine, državljani republike Srbije i koja ostvaruju prihode kojima ne mogu da obezbede stan po tržišnim uslovima (u daljem tekstu: Korisnici).
Pravo na rešavanje stambene potrebe ima lice i članovi njegovog porodičnog domaćinstva čiji maksimalni prihod za jednočlano domaćinstvo ne prelazi iznos od 1,2 prosečne neto zarade u gradu Beogradu. Kako je poslednja poznata prosečna neto zarada u Beogradu iznosila 60.162 dinara, to jednočlano domaćinstvo ne može imati prihode veće od 72.195 dinara.
Za domaćinstva sa više od jednog člana, prihod od 1,2 prosečne neto zarade u gradu Beogradu množi se koeficijentom koji se izračunava po formuli K=1+Oh0,7+Dh0,5 gde je O – svaki sledeći odrasli član domaćinstva, a D dete.
Prilikom utvrđivanja maksimalnih kvalifikujućih prihoda porodičnog domaćinstva sa osobama sa invaliditetom, koeficijent se uvećava za dodatnih 0,5.
Pod prihodima se smatraju: 
1. primanja i prihodi koji se ostvaruju u mesečnim iznosima i to prihod po osnovu radnog odnosa, odnosno zarada, plata ili naknada zarade, ugovora o delu, penzija, invalidnina i druga primanja po propisima o pravima iz boračko-invalidske zaštite;
2. prihod od registrovanog poljoprivrednog gazdinstva;
3. prihod po osnovu obavljanja registrovane samostalne delatnosti.
Ukupan prihod porodičnog domaćinstva čini prihod ostvaren u periodu od oktobra do decembra 2018. godine.
Za Korisnike se od ukupnog broja stanova u objektu GP1 i GP2 opredeljuje 60 stanova.
Pravo rešavanja stambene potrebe po ovom Programu imaju:
1. lica bez stana, opredeljeno  45 stanova,
2. lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana, a koja su nesposobna za rad i nemaju članove porodice koji su u radnom odnosu, opredeljeno  5 stanova;
3. roditelji ili stratelji lica sa psihofizičkom ometenošću, mentalnom zaostalošću i/ili invaliditetom i smetnjama u razvoju, opredeljeno 5 stanova ;
4.    lica sa invaliditetom, opredeljeno 5 stanova.
Psihofizička ometenost postoji ako je lice mentalno ometeno u razvoju stepena umerene, teže ili teške mentalne ometenosti, gluvo ili nagluvo, slepo, telesno invalidno i višestruko ometeno u razvoju.
Invalidno lice sa teškim telesnim oštećenjem je lice sa utvrđenim procentom telesnog oštećenja od 70% do 100%.
V - STRUKTURA STANOVA
Učesnik na konkursu, u zavisnosti od broja članova porodičnog domaćinstva, može konkurisati za kupovinu odnosno zakup stana sledeće strukture:
1) samac - garsonjeru;
2) dva člana - jednosoban stan;
3) tri člana – jednoiposoban ili dvosoban stan
4) četiri i više - dvosoban ili dvoiposoban.
Lice koje je ostvarilo pravo na kupovinu odnosno zakup stana može da kupi odnosno zakupi stan čija je struktura manja od strukture stana na koji ima pravo prema broju članova porodičnog domaćinstva.
G – LICE MOŽE UČESTVOVATI NA KONKURSU POD USLOVOM DA JE:

- bez stana

Smatra se da je lice bez stana ako:

- ono ili član njegovog porodičnog domaćinstva nema u svojini na teritoriji Republike Srbije useljiv stan, odnosno porodičnu stambenu zgradu koja je odgovarajućeg standarda za njega i njegovo porodično domaćinstvo;

- ako stan u javnoj svojini koristi po osnovu zakupa na određeno vreme bez prava na kupovinu ili ako ima stanarsko pravo/zakup na neodređeno vreme na stanovima u svojini građana ili svojini zadužbina. 
- prijavljeno  prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje tri godine pre raspisivanja konkursa
- državljanin Republike Srbije.
Državljanima Republike Srbije smatraju se lica koja su državljanstvo stekla do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs.
Smatra se da lice nije bez stana:
- ako se on ili član njegovog porodičnog domaćinstva u periodu od pet godina pre objavljivanja konkursa svojom voljom lišio svojine ili susvojine na stanu ili stambenoj zgradi čija tržišna vrednost iznosi više od 50% tržišne vrednosti stana odgovarajućeg standarda za njega i njegovo porodično domaćinstvo u smislu Odluke o raspolaganju stanovima grada Beograda;
- ako je sa članovima njegovog porodičnog domaćinstva koristio subvencionisani zajam ili jednokratnu pomoć Republike Srbije za rešavanje stambene potrebe.
Stan se prodaje odnosno daje u zakup licu koje ispunjava uslove prema redosledu utvrđenom na listi reda prvenstva.
III USLOVI PRODAJE
Stanovi se prodaju po ceni od 450 evra/m2 bez PDV (495 evra/m2 sa PDV) i to isplatom kupoprodajne cene u celosti odnosno putem stambenog kredita kod poslovnih banaka.
IV USLOVI ZAKUPA
Zakupnina se određuje u skladu sa odredbama Pravilnika o jedinstvenoj metodologiji obračuna neprofitne zakupnine („Sl. glasnik RS“ br. 90/17) i člana 43. Odluke, na osnovu obračuna svih stvarnih troškova pribavljanja i korišćenja stana, a obračunava se u fiksnom dinarskom iznosu za period od godinu dana.
Zakupnina po m2 se izračunava po formuli: Z = K x C /100/12, gde je K procenat od vrednosti m2 stana i iznosi 1,454 (maksimalna vrednost umanjena za koeficijent amortizacije), C je tržišna vrednost m2 nepokretnosti za godinu u kojoj se obračuna zakupnina, utvrđena u skladu sa zakonom i drugim propisima koji uređuje poreze na imovinu za lica koja ne vode poslovne knjige i za 2018. godinu za 6. zonu iznosi 72.010,00 dinara, tako da mesečna zakupnina iznosi 87,25 dinara/m2.
Lica koja su ostvarila pravo na materijalno obezbeđenje po propisima o socijalnoj zaštiti i obezbeđivanju socijalne sigurnosti građana imaju pravo na umanjenje zakupnine za 50%. 
V PRIJAVLJIVANJE NA KONKURS
Prijava na Konkurs se vrši na obrascu koji se može dobiti na šalterima Gradske uprave grada Beograda u 27. marta 43-45 i Trgu Nikole Pašića 6, kao i na sajtu Grada Beograda: www.beograd.rs 
Prijave sa celokupnom potrebnom dokumentacijom se podnose u zgradi Gradske uprave Grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45, radnim danima (ponedeljak–petak) od 9 do 14 časova, ili poštom na istu adresu, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konkursa odnosno zaključno sa 18. februarom 2019. godine.
Spisak potrebne dokumentacije se nalazi na poslednjoj strani prijave.
Po isteku roka iz konkursa, podaci po podnetim prijavama će se obraditi i po potrebi proveriti uvidom na licu mesta ili na drugi način.
Bodovanje se neće vršiti po osnovama za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi uz prijavu ili dostavljeni u roku od 15 dana od dana prijema poziva za dopunu dokumentacije.
Dodatne informacije se mogu dobiti na telefone 3309-242 i 3309-236 ili u prostorijama Gradske uprave Grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45.