Kulturne manifestacije

MANIFESTACIJE ČIJI JE OSNIVAČ GRAD BEOGRAD:

1. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL – FEST
Održava se u terminu: poslednji vikend u februaru – prva nedelja marta.
Festival podrazumeva predstavljanje filmskih ostvarenja najviših umetničkih vrednosti u svetskoj kinematografiji. Održava se u dvoranama Sava centra, Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Muzeja jugoslovenske kinoteke i, u zavisnosti od potreba festivala, u drugim bioskopskim dvoranama grada. Organizator je Centar beogradskih festivala - CEBEF, Ilije Garašanina 24.
www.cebef.rs

2. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
Održava se poslednje nedelje marta, četiri do pet dana.
Festival je takmičarskog karaktera. Filmovi su grupisani po žanrovima: dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni, rađeni tehnikom filmskog i video zapisa. U okviru pratećeg programa priređuju se retrospektive inostranih festivala, dobitnika nagrade za životno delo, selekcije filmova određene zemlje i slično. Organizator je Centar beogradskih festivala - CEBEF, Ilije Garašanina 24.
www.cebef.rs

3. Filmski festival u Sopotu
Održava se u prvoj polovini jula u Dvorani Centra za kulturu Sopot, i traje okvirno šest dana.
Osmišljen je kao takmičarski producentski festival domaćih igranih filmova. Osim filmova u takmičarskoj selekciji, program Festivala obuhvata posebne tematske programe posvećenje obeležavanju značajnih datuma u oblasti domaće kinematografije, filmove za dečju populaciju. Održava se u Sopotu – Centar za kulturu Sopot i javni prostori u Sopotu. Organizator Centar beogradskih festivala CEBEF, Ilije Garašanina 24.
www.cebef.rs

4.  Beogradski letnji festival – BELEF
Međunarodni festival objedinjuje pozorište i ples, vizuelne umetnosti i muziku. Predstavlja inovativne umetničke programe na beogradskim trgovima i ulicama, pozorišnim i drugim dvoranama u gradu. Održava se u periodu jul-avgust. Organizator Centar beogradskih festivala CEBEF, Ilije Garašanina 24.
www.cebef.rs

5. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS
Međunarodna muzička manifestacija gde se ansambli i solisti predstavljaju delima klasične umetničke i etno muzike, kao i delima savremenog muzičkog stvaralaštva. Održava se u dvoranama Sava centra, Zadužbine Ilije M. Kolarca i drugim koncertnim dvoranama u gradu. Organizator je Centar beogradskih festivala CEBEF, Ilije Garašanina 24. Održava se u drugoj polovini oktobra i traje okvirno 15 dana.
www.cebef.rs

6. Oktobarski salon
Oktobarski salon je međunarodna manifestacija savremene vizuelne umetnosti čiji je osnovač Grad Beograd, a organizator je Kulturni centar Beograda. Osnovan je 1960. godine kao izložba najznačajnijih novih ostvarenja domaćih autora iz oblasti likovnih umetnosti i dizajna, a 2004. je dobio međunarodni karakter autorske izložbe, koju potpisuju domaći i/ili inostrani umetnički direktori/kustosi. Oktobarski salon traje do 6 nedelja, a od 2014. održavaće se bijenalno u različitim izložbenim prostorijama.
www.oktobarskisalon.org

MANIFESTACIJE KOJE POMAŽE GRAD BEOGRAD:

Teatarska internacionalna beogradska avantura – TIBA
Takmičenje profesionalnih pozorišta za decu, međunarodnog karaktera. Osnivač i organizator je Pozorište "Boško Buha". Održava se u junu, desetak dana, u dvoranama Beogradskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Pozorišta "Boško Buha", Malog pozorišta "Duško Radović", Pozorišta "Puž" i Narodnog pozorišta.
www.tibafestival.com

Međunarodna tribina kompozitora Srbije
Organizator je Udruženje kompozitora Srbije. Održava se u drugoj polovini maja, u Studentskom kulturnom centru.

Festival monodrame i pantomime
Manifestacija je takmičarska, međunarodnog karaktera. Osnivač je Skupština opštine Zemun. Održava se, početkom jula, u pozorišnim dvoranama Pozorišta lutaka "Pinokio".
www.festmono-pan.org.rs

Festival koreografskih minijatura
Osnivač i organizator ove međunarodne manifestacije takmičarskog karaktera je Udruženje baletskih umetnika Srbije. Održava se u maju, u Narodnom pozorištu.

Međunarodno takmičenje "Petar Konjović"
Takmičenje učenika muzičkih škola, razvrstanih po kategorijama. Organizator je Savez društava muzičkih i baletskih pedagoga Srbije. Održava se u prvoj polovini maja.

Festić – festival dečjih pozorišta
Osnivač i organizator je Društvo za animaciju i razvoj dečjeg dramskog stvaralaštva. Održava se u drugoj polovini maja.

Horovi među freskama
Manifestacija kojom se predstavlja horska duhovna muzika. Organizator je Agencija MMC. Održava se u periodu jun-jul, u Galeriji fresaka.

Kalemegdanski sutoni
Manifestaciju čini predstavljanje popularne klasične muzike. Osnivač i organizator je Muzička omladina Beograda. Održava se u periodu jun-jul na Kalemegdanu, na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Međunarodni festival nove muzike "Ring-Ring"
Manifestacija predstavlja autore i ansamble world muzike. Osnivač i organizator su RTV B92 i Kulturni centar REX. Održava se u maju, u Barutani, KC REX i Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Festival studentskog filma
Na festivalu se predstavljaju studentska ostvarenja iz oblasti filmske umetnosti, filmova domaćih i inostranih filmskih akademija i autora. Osnivač je grupa studenata FDU, a organizator "Mediainvest Communications". Održava se u drugoj polovini oktobra u dvoranama Muzeja jugoslovenske kinoteke, Fakulteta dramskih umetnosti, SKC-a.

Festival autorskog filma
Festival obuhvata takmičarske selekcije autorskih filmova. Međunarodnog je karaktera. Osnivač i organizator je "Jugoslavija film". Održava se u drugoj polovini novembra, u dvoranama Kulturnog centra Beograda, Art bioskopa i Etnografskog muzeja.

Festival podvodnog filma
Festival autorskih filmova čiji je osnivač i organizator je Klub podvodnih aktivnosti "Beograd". Održava se u prvoj polovini decembra, u dvorani Doma omladine Beograda.

Beogradski međunarodni susreti pisaca
Susreti su pozivnog karaktera, a učesnici podnose referate na utvrđenu temu. Organizuju se književne večeri i predstavljaju književni stvaraoci. Održavaju se u drugoj polovini septembra, u Udruženju književnika Srbije i Narodnoj biblioteci Srbije.

Beogradski prevodilački susreti
Susreti su međunarodnog karaktera. Predstavljaju se dela prevodne književnosti, teorijska i praktična dostignuća prevođenja. Osnivač i organizator je Udruženje književnih prevodilaca Srbije. Održavaju se u drugoj polovini maja, u prostorijama Udruženja i Narodnoj biblioteci Srbije.

Književna kolonija
Manifestacija je međunarodna, radioničkog karaktera, gde se upoznaje sa delima i razmenjuju iskustva književnih stvaralaca. Osnivač i organizator je Srpsko književno društvo. Održava se sredinom septembra u Čortanovcima, a program predstavlja u Beogradu.

Festival humora za decu
Manifestaciju čine raznovrsni dečji programi (dečji konkurs literarnih i likovnih radova na zadatu humorističku temu, književni i dramski susreti, maskenbal). Osnivač i organizator je Biblioteka "Dimitrije Tucović". Održava se u drugoj polovini septembra u Lazarevcu, u dvorani Centra za kulturu Lazarevac, Biblioteci, školama i na otvorenim prostorima.

Gitar Art festival
Manifestacija je međunarodna, obuhvata takmičenje gitarista po kategorijama, majstorske radionice i koncerte. Organizatori su Kulturni centar Beograda i Jugoslovenska asocijacija klasičnih gitarista. Održava se u aprilu, u Kulturnom centru Beograda i Zadužbini Ilije M. Kolarca.

Refrakt – Regionalni festival alternativne kulture
To je manifestacija regionalnih alternativnih pozorišnih i muzičkih scena, likovnih, filmskih i književnih programa. Organizator je Dom omladine Beograda. Održava se u aprilu, u Domu omladine Beograda kao i Kragujevcu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Zagrebu.

Festival "Flauta uvek i svuda"
Manifestacija obuhvata koncerte, majstorske radionice, izložbe instrumenata i druge prateće sadržaje. Organizator je Kulturni centar Beograda. Održava se u periodu avgust-septembar, u dvoranama Kulturnog centra Beograda i Zadužbine Ilije M. Kolarca, kao i na otvorenim prostorima.

Festival harfe
Manifestacija obuhvata koncerte muzičkog opusa za harfu. Osnivač i organizator je Udruženje harfista i prijatelja harfe Srbije. Održava se u maju, u UP "Cvijeta Zuzorić", Zadužbini Ilije M. Kolarca i "Madlenianumu".

Festival jednog pisca
Sveobuhvatno predstavljanje stvaralačkog opusa uglednog domaćeg pisca. Osnivač i organizator je Kulturni centar Beograda. Održava se u maju.

Međunarodni bijenale grafike
Manifestacija obuhvata selekciju grafičkih radova koje ocenjuje međunarodni žiri. Organizator je ULUS. Održava se u decembru.

Bijenale crteža i male plastike
To je tradicionalna izložba članova Udruženja. Organizator je ULUS. Održava se u decembru, u UP "Cvijeta Zuzorić".

Međunarodni bijenale keramike "Šolja"
Organizator je ULUPUDS. Održava se terminu novembar decembar, u UP "Cvijeta Zuzorić".

Prolećna izložba ULUS-a
Tradicionalna revijalna izložba članova Udruženja. Organizator je ULUS. Održava se u terminu mart april, u UP "Cvijeta Zuzorić".

Jesenja izložba ULUS-a
Tradicionalna revijalna izložba članova Udruženja. Organizator je ULUS. Održava se u novembru, u UP "Cvijeta Zuzorić" i galeriji ULUS-a.

Noć muzeja
Manifestacija koja se održava jednom godišnje, sredinom maja, na teritoriji Beograda i većih gradova širom Srbije, kada se muzeji, galerije i ostali izložbeni prostori predstavljaju publici na način na koji do sada nisu viđeni. Tokom samo jedne noći, posetiocima se pored redovnog programa institucija nude neobični i interesantni sadržaji, koncerti, performansi, modne revije i tematske izložbe, koji inače nisu dostupni u redovnim postavkama i u regularno radno vreme. www.nocmuzeja.rs

Međunarodni bijenale karikature "Zlatni osmeh"
Organizator je ULUPUDS. Održava se u oktobru.

Međunarodni bijenale ilustracije "Zlatno pero Beograda"
Organizator je ULUPUDS. Održava se neparnim godinama, u drugoj polovini godine.

Međunarodni zemunski salon karikature "Trag"
Organizator je Salon karikature Zemun. Održava se u junu, u Galeriji "Stara Kapetanija".

Međunarodni salon karikature "Moj pogled na svet"
Osnivač i organizator IP "Jež". Održava se u junu.

Jugoslovenski konkurs za najbolji grafički dizajn "Grifon"
Organizator je Galerija "Grafički kolektiv". Održava se u septembru, u Galeriji "Grafički kolektiv".

Izložba male grafičke forme
Organizator je Galerija "Grafički kolektiv". Održava se u decembru.

Majska izložba grafike
Tradicionalna izložba radova umetnika grafike. Organizator je Galerija "Grafički kolektiv". Održava se u maju.

Projekat "Pokloni"
Multimedijalna izložba poklona bivšem predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu i dokumenata iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije, sa audio i video zapisima. Organizator je Kulturni centar REX. Održava se u septembru, u galeriji REX.

Vajarska radionica "Ada"
U radionici autori pripremaju radove (materijal kiparis), koji se izlažu i postavljaju na Adi Ciganliji. Osnivač i organizator je JP "Ada Ciganlija". Održava se u septembru.

Fluks 03 - "Slikom da ti kažem"
Istraživanja i razgovori o uslovima i položaju stanovnika različitih urbanih sredina sa prezentacijom istraživanja. Organizator je Kulturni centar REX, a autor projekta je Nebojša Milekić. Održava se tokom godine u Ripnju, Borči, Batajnici, Sremčici i Kaluđerici.

Urban demo fest
Program predstavlja muziku urbane sredine. Organizator manifestacije je Agencija "Marko". Održava se u oktobru.

Manifestacije amaterskog stvaralaštva
Osnivač i organizator je Savez kulturno-umetničkih društava Beograda:

  • Festival amaterskih horova – održava se u martu
  • Gradska smotra recitatora – održava se u aprilu
  • Festival "Amateri svome gradu":
    – predstavljanje ansambala narodnih igara – održava se u aprilu;
    – predstavljanje novih koreografija ansambala narodnih igara – održava se u novembru;
    – predstavljanje narodnih orkestara i solista pevača – održava se u novembru;
  • Festival beogradskih amaterskih pozorišta – BAP, održava se u maju
  • Smotra dečjih folklornih ansambala, održava se u decembru
  • Likovni salon amatera – održava se u novembru