Dan bez auta

U subotu 19. septembra Grad Beograd u okviru Evropske nedelje mobilnosti obeležava Dan bez auta, kada se oslobađa kolovoz od putničkog saobraćaja i ustupa se pešacima i biciklistima na korišćenje. 
Za potrebe održavanja ovog događaja, za saobraćaj će biti zatvoren potez od Terazija do Trga Slavija.
Program počinje u 9 sati, kada će biti postavljen i  besplatan bicikistički servis, koji će građanima biti na usluzi do 12 sati. Od 9.30 zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u trci guralica, u organizaciji Biciklističkog saveza Srbije, koja počinje u 10 sati. Takmičenje dece po grupama i proglašenje najuspešnijih trajaće od 10 do 11 sati.
Za decu od 5 do 10 godina dečiji atelje „Zona umetnosti” organizuje likovne radionice o održivoj urbanoj mobilnosti i ekologiji, a kontakt za prijavu dece na sledeće i- mejlove: jelena.davidovic@beograd.gov.rs i anaj.cividniz@hotmail.com
U okviru Dana bez auta, građani će imati priliku da pogledaju izložbu Ujedinjenih nacija za razvoj Srbije pod nazivom „Climate Smart Solar Mobility” i da učestvuju u radionicama koje organizuju Čep za Hendikep i Karitas Srbije i Agencija za bezbednost u saobraćaju Srbije.
Na događaju biće prezentovana aplikacija „Info za sve”, koja je namenjena osobama sa invaliditetom i pruža im servisne informacija o javnom gradskom prevozu i komunalnim uslugama.
Napomena: Zbog epidemije virusa Kovid-19, svi događaji u vezi sa Evropskom nedeljom mobilnosti se organizuju na otvorenom.
 Molimo građane koji će prisustvovati događaju da nose zaštitne maske, održavaju distancu i pridržavaju se svih mera koje je propisao i preporučio Krizni štab Vlade RS.