Dom omladine Beograda

Makedonska 22
tel. 3220-127, 3220-133, 3248-202
faks 3222-226
www.domomladine.org

V.d. direktora: Andrija Bojanić

Dom omladine Beograda je centar koji promoviše programe za mlade u sferi savremene umetnosti i kulture. U svom spektru delatnosti Dom omladine pokriva sve umetničke discipline i forme: od vizuelnih umetnosti i novih medija, preko filma, pozorišta pa sve do muzike. Podjednako važnu ulogu u programima ovog kulturnog centra imaju i obrazovno - debatni programi, koji su već decenijama zaštitni znak DOB-a. Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa jesu inovativnost i aktuelnost.

Osnovan 1964, situiran u samom centru grada, na nekoliko koraka od centralnog gradskog trga – Trga republike, Dom omladine je godinama kultno okupljalište mladih Beograda. Godišnje, kroz oko 1000 različitih programa, Dom omladine poseti više od 180 000 mladih. Delatnost ovog kulturnog centra se obavlja u šest sala (od kojih su pet multifunkcionalne), holovima, kao i u “depandansu” Magacin u Kraljevića Marka, na preko 5000 m2: Velika sala, Sala Amerikana, Klub DOB, Galerija DOB, Tribinska sala na I spratu, Američki kutak, Holovi, Magacin u Kraljevića Marka 4 i 8.

Fleksibilnost i prilagodljivost bilo kom zahtevu se ne odnosi samo na prostore DOB-a, već i na visoke produkcijske standarde i programsku koncepciju.

Dom omladine nastoji da funkcioniše kao platforma koja služi promovisanju novih umetnika, novih ideja i inicijativa, ali i kao platforma koja povezuje institucionalnu i vaninstitucionalnu kulturu.

Takođe, kulturni centar Dom omladine nastoji da bude ključna tačka susreta kako za domaće tako i za strane umetnike, nastojeći da dvosmerno povezuje različite kulturne scene. Ovo ima za posledicu da je DOB član brojnih lokalnih, regionalnih i međunarodnih mreža.

Kroz svoje programe (bilo kulturne, bilo obrazovno-debatne) naročito obraća pažnju na širi socijalni kontekst, te na taj način čini ključno mesto javnog društvenog dijaloga mladih.

Dom omladine Beograda je ustanova kulture Grada Beograda.