Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda

Risanska 12
Telefon: 011/7614-829, 011/7614-830
Faks: 011/2685-095
e-mail: cdl@cdlbgd.rs
www.cdlbgd.rs

v.d. direktora: Ivan Jegorović

Centar Dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda osnovan je 1956. godine kao specijalizovana, namenska ustanova za organizovanje odmora i rekreacije dece.

Grad Beograd radom Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda ima svoju ustanovu preko koje najmlađima obezbeđuje siguran boravak u prirodi, na čistom vazduhu, uz kvalitetno osmišljene sadržaje. Centar dečjih letovališta i oporavilišta je neizostavna karika u sistemu, koja obezbeđuje da uslovi za celokupan razvoj dece bude potpuni. Licencirana je članica nacionalne turističke organizacije „YUTA“ i poseduje lincencu za organizovanje turističkih putovanja OTP 149/2021 od 29.10.2021. Kroz Centar je od osnivanja pa do danas prošlo više od milion i po korisnika. Danas objekti Centra imaju ukupni kapacitet od 1.410 ležaja i to:

  • Mitrovac na Tari – kapaciteta 640 ležaja,
  • Stanišinci na Goču – kapaciteta 150 ležaja,
  • Rudnik na Rudniku – kapacitet 130 ležaja,
  • Bukulja u Aranđelovcu – kapacitet 180 ležaja,
  • Stevan Filipović na Divčibarama- kapacitet 240 ležaja,
  • Šuplja stena na Avali-kapacitet 70 ležaja.

Od avgusta 2021. godine, imamo još jedno, sedmo, dečje odmaralište Brus u Brusu, čije je renoviranje u planu i biće kapaciteta 350 ležaja. Na taj način ukupan kapacitet svih sedam odmarališta u okviru Centra iznosiće oko 1.760 ležaja.

Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda 365 dana u godini kreira sadržaje koji omogućavaju deci da imaju što kvalitetnije osnove za razvoj svojih znanja i veština: od animatora i rekreatora za boravak u prirodi, preko sportskih aktivnosti, zabavnih programa poput plesa, glume, maskenbala, pa do edukativnih programa u vidu kvizova, radionica i izleta. Sadržajima osmišljenim na ovakav način, podstiče se socijalizacija dece, radoznalost i kreativnost kao i sticanje novih znanja, ljubav prema prirodi i društvu kojem pripadamo i koje je potrebno da čuvamo.

Oblici rada koji se sprovode u Centru:

  • nastava u prirodi,
  • letovanje i zimovanje predškolske dece,
  • sportske pripreme svih uzrasta,
  • izleti i ekskurzije,
  • edukativni kampovi i radionice,
  • seminari.

Zaposleni se maksimalno trude da svojim korisnicima učine boravak što prijatnijim, bez obzira o kojem je objektu reč. Deca u objektima Centra dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda su pod dvadesetčetvoročasovnom preventivnom zdravstvenom zaštitom koja podrazumeva ambulantu u svakom objektu, kao i angažovanje medicinskog osoblja po smenama. Animatori i rekreatori veoma profesionalno obavljaju svoj posao, a deca koja se vraćaju zadovoljna sa svojih zimovanja, letovanja ili nastave u prirodi, jesu najveće priznanje koje dobijamo.

Centar dečjih letovališta i oporavilišta grada Beograda posluje prema standardima, uveden je ISO 9001:2008 sistem menadžmenta kvalitetom, kao i NASSR sistem, koji je ishranu dece učinio još bezbednijom, kvalitetnijom i sigurnijom, naš jelovnik je jedinstven u svim odmaralištima, prilagođen uzrastu i oblicima rada. Uveden je i BIOROTOR sistem za prečišćavanje otpadnih voda na Tari.