sreda, 12. april 2017.

Siniša Mali: Spomenik Konfuciju simbol prijateljstva Srbije i Kine

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i zamenik šefa Rukovodilačke grupe Centralnog komiteta KPK za izgradnju partije Džang Čunsian, svečano su otkrili spomenik kineskom filozofu Konfuciju na mestu bivše kineske ambasade, koja je porušena u NATO agresiji 1999. godine.

Otkrivanju spomenika prethodilo je polaganje venaca na spomen-ploču posvećenu žrtvama bombardovanja ambasade, kada je poginulo troje, a povređeno 20 ljudi. Događaju je prisustvovala i v.d. sekretara za kulturu Ivona Jevtić, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Gradonačelnik je istakao da za Srbiju i Beograd nema veće radosti od događaja kakav je današnji, kao i da veličanstvenim spomenikom Konfuciju slavimo njegovu misao i mudrost koje su duboko utkane u ceo svet.

– Slavimo iskreno i neraskidivo prijateljstvo dva naroda i dve države. Ovaj spomenik postaje simbol prijateljstva i saradnje dva naroda, ali i iskrene namere da to prijateljstvo i saradnju unapređujemo iz dana u dan. Da je na svetu više ljudi koji žive vođeni Konfucijevim učenjem, bilo bi manje zla i sukoba, a više čovekoljublja i želje da se napreduje po pitanju tolerancije i razumevanja – rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, spomenik bi trebalo da bude poziv da učimo od mudrog Konfucija i da uz njega rastemo u bolje ljude.

–  Neka nam je na čast i dugovečnost Konfucijev spomenik, novi simbol starog prijateljstva, novo znamenje Beograda i Srbije, ovde ispred budućeg Kineskog kulturnog centra, koji će još više unaprediti partnersku, prijateljsku priču Srbije i Kine. Ta priča je primer čitavom svetu, kako valja graditi odnose među državama i narodima – zaključio je gradonačelnik.

Džang Čunsian je izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da sa gradonačelnikom Beograda otkrije spomenik Konfuciju.

– On je bio ne samo veliki filozof, već učitelj i političar. Njegove misli su uticale na Kinu tokom hiljada godina i postale su sastavni deo kineske tradicije i kulture. Završetak spomenika Konfuciju na Trgu prijateljstva Kine i Srbije ima poseban značaj. Prijateljstvo naših zemalja prevalizilazi prostor i vreme, ali i doprinosi kulturnoj razmeni – rekao je Čunsian.