petak, 11. mart 2016.

Siniša Mali: U narednih deset godina izgradićemo 1.600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je danas u Starom dvoru strategiju izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji 17 gradskih opština. Predstavljanju plana prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika Irena Vujović i Borko Milosavljević, gradski menadžer Goran Vesić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović i Svetozar Veselinović, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”. Predstavljanju detaljnog plana koji jasno predviđa kada će se i u kojim delovima Beograda graditi vodovodna i kanalizaciona mreža prisustvovali su članovi Gradskog veća, kao i  predstavnici beogradskih opština.

Siniša Mali je istakao da je Skupština grada krajem prošle godine usvojila Strateški plan razvoja sistema vodosnabdevanja i kanalisanja naselja na široj teritoriji grada Beograda  do 2025. godine, koji je, na osnovu trenutnog stanja na terenu i mogućnosti, dao smernice za dalje aktivnosti na razvoju mreže. 

– U proteklih nekoliko meseci timovi iz opština, Direkcije za građevinsko zemljište i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” radili su na operacionalizaciji plana i razradili svaki detalj tog dokumenta za svih 17 gradskih opština. U narednih deset godina želimo da svaki deo Beograda ima priključke na vodovod i kanalizaciju, kao i asfalt. Ovo je prvi put u dvadeset godina da ljudi neće čuti samo obećanja, nego će dobiti plan, rokove i novac koji će se investirati u završetak vodovodne i kanalizacione mreže na teritoriji grada – rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik je istakao da su u okviru plana definisana četiri osnovna cilja: nova vodovodna i kanalizaciona mreža, zamena postojeće mreže, izgradnja fabrika za prečišćavanje vode jer se sva neprerađena voda sliva u Savu i Dunav, i potpuno infrastrukturno opremanje svih industrijskih zona koje su definisane novim generalnim urbanističkim planom.

– U narednih deset godina izgradićemo ukupno 1.600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže, a u tu svrhu će Grad Beograd izdvojiti do 700 miliona evra. Takođe, za izgradnju 14 postrojenja za preradu otpadnih voda potrebno je dodatnih 300 miliona evra. Veliki poduhvat je u pitanju, vredan je milijardu evra i radiće se delom iz sopstvenih sredstava, delom po principu javno-privatnog partnerstva i kreditiranja – istakao je gradonačelnik, naglasivši da su mnogi projekti već započeti i da su oni rezultat razgovora i dobre saradnje sa građanima.

Dinamikom radova za ovu godinu predviđeno je ulaganje od 37 miliona evra, i prema rečima Siniše Malog taj novac je već izdvojen i nalazi se u budžetima opština, Direkcije za građevinsko zemljište i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije”.

– Naredne godine suma će iznositi 50 miliona evra, sledeće 82 miliona, 2019. i 2020. godine 260 miliona, a za period 2021–2025. izdvojićemo još 650 miliona evra. Svaka opština je pokrivena planom i kada krenemo među građane sa prezentacijom planova okrenućemo još jednu stranicu daljeg razvoja i obnove grada – to je asfalt. Hoćemo da svaka kuća i domaćinstvo imaju asfalt do svoje kuće. To je važno i nama i našim građanima, jer tako podižemo standard i kvalitet života u Beogradu – rekao je Siniša Mali.

Govoreći o svakoj opštini pojedinačno, gradonačelnik je naglasio da će najviše biti izdvojeno za opštinu Palilula – 277 miliona evra, tako da će svaki građanin Palilule dobiti vodu i kanalizaciju u narednih deset godina. To nam je veoma važno,  budući da je posebno ta leva strana Dunava do sada bila potpuno nerazvijena. Naime, broj stanovnika na ovoj opštini je u konstantnom porastu, što nije do sada bilo praćeno odgovarajućim širenjem vodovodne i kanalizacione mreže. S obzirom na to da je veliki deo mreže razvijan stihijski, mi ćemo uložiti napore da se mreža dovede u zvaničan sistem beogradskog vodovoda. To znači i veću pouzdanost i kvalitet.

– Sledi opština Zemun, jer naselju Altina, na primer, nedostaje neophodna infrastruktura i u tu svrhu će biti izdvojeno 203 miliona evra. U ovom delu Zemuna već uveliko teku obimni radovi. Ja ću upravo sutra posetiti ovu opštinu i radove na sanaciji kanalizaciono-crpne stanice „Karađorđev trg” u Zemunu. Znači, već smo počeli sa radovima i nema praznih priča, a radićemo još više. Jedno od većih ulaganja je opština Čukarica, a u sistem na ovoj opštini će biti uloženo oko 145 miliona evra. Naime, na ovom području se očekuje dalja urbanizacija, kao i formiranje novih industrijskih zona, koje su predviđene i GUP-om koji je pre nekoliko dana usvojen na sednici Skupštine grada. Da bi se to ostvarilo, neophodna je izgradnja kako primarnih objekata tako i sekundarne vodovodne i kanalizacione mreže. Važno je da tu naglu urbanizaciju potkrepimo i odgovarajućom infrastrukturom – naglasio je gradonačelnik.

U Grocku će biti uloženo 68 miliona evra, kazao je Siniša Mali, podsetivši da za nekoliko dana upravo počinje izgradnja kanalizacione mreže u Kaluđerici, na šta se čekalo decenijama unazad, naglasivši da će se rešavati i problem otpadnih voda. U opštinu Novi Beograd uložiće se 65 miliona evra, a radiće se na izgradnji nedostajućih primarnih objekata i na razvoju sekundarne mreže, kao i na obnovi postojećih objekata vodosnabdevanja i kanalisanja. 

– U Barajevo ćemo dosta uložiti ove godine, započećemo izgradnju vodovodne mreže u naseljima Beljina i Lisović, što su građani tražili godinama unazad. U ovu opštinu će se ukupno, u desetogodišnjem periodu, uložiti 17 miliona evra. Na Voždovcu će se raditi Jelezovački kolektor, što je veliki i važan projekat, već se radi kanalizaciona mreža u Maloj utrini, čije sam radove imao prilike i da obiđem, a radiće se i osam kilometara vodovodne mreže uz Kragujevački put. Takođe, radićemo i postrojenja za preradu otpadnih voda u Pinosavi i Belom Potoku, a ukupno će biti uloženo 46 miliona evra. U opštinu Zvezdara ćemo uložiti 17 miliona evra, sa naglaskom na primarne kolektore za odvođenje kišnih voda, kao i opremanje nedostajućom infrastrukturom naselja Mirijevo, Padina i Mali Mokri Lug. U Lazarevcu je naglasak na nedostatku vodovnodne mreže. Trenutno se izvode radovi u Stepojevcu, planirani su radovi u Vrbovnu i izgradnja primarnog vodovoda od Barajeva ka naseljima Arapovac, Strmovo, Junkovci, Mirosaljci i Prkosava. Što se tiče kanalizacije, prioritet je izgradnja postrojenja za preradu vode. U narednih deset godina u Lazarevac će biti uloženo 24 miliona evra – kazao je Siniša Mali.

Za Mladenovac je u ovoj godini predviđena rekonstrukcija postojećih cevovoda i pripremne aktivnosti na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda Međulužje i radovi na izgradnji novih bunara na izvorištu Brestovice. U narednih deset godina će biti uloženo 55 miliona evra, od kojih se najveći iznos sredstava odnosi na završetak izgradnje regionalnog vodovoda Makiš

–Mladenovac sa rezervoarom Mladenovac. U Obrenovcu se ove godine radi kanalizacija u naseljima Šljivice i Braće Jugović, a za naredne godine je planiran dalji razvoj mreže i rekontrukcija postojeće, kao i izgradnja centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda. Za ove poslove biće izdvojeno 54 miliona evra. U Rakovici se trenutno izvode radovi u naselju Ljubiša Jelenković u Resniku, ove godine počinju radovi u naselju Sunčani breg, a u planu za narednu godinu je izgradnja primarnih kolektora i sekundarne kanalizacije za naselje Miljakovac 3. Ukupno će za ovu opštinu biti izdvojeno osam miliona evra. U Sopotu uskoro kreću radovi na izgradnji novog primarnog cevovoda od vodoizvorišta ka naselju, preko koga će se u kasnijoj fazi izvršiti prevezivanje na regionalni vodovod Makiš–Mladenovac. To će omogućiti pouzdano snabdevanje stanovnika vodom. U narednih deset godina biće izdvojeno 13 miliona evra.

– U Surčinu se trenutno radi vodovodna mreža u naselju Ključ, kanalizacija u centralnim delovima opštine, tako da smo i tamo već uveliko krenuli da radimo. U narednom periodu će se razvijati mreža ka Dobanovcima, planiranim privrednim zonama i ostalim delovima naselja. Za ovu opštinu je za narednih deset godina planirano 12 miliona evra.  Nisu zanemarljiva ulaganja ni u centralne gradske opštine, pa će tako na primer u opštinu Stari grad biti uloženo oko 21 milion evra. Na ovoj opštini postoji sistem, ali je on toliko star da je neophodna njegova obnova. Takođe, iako je broj stanovnika na ovoj opštini u opadanju, to nije slučaj i sa korišćenjem vode, s obzirom na koncentraciju poslovnih i ugostiteljskih objekata i drugih komercijalnih i kulturnih sadržaja. Isti je slučaj sa opštinom Vračar, gde ćemo u obnovu i modernizaciju sistema uložiti osam miliona evra, kao i sa opštinom Savski venac, u koju će biti uloženo 39 miliona evra – istakao je Siniša Mali.

Posle dvadeset godina Beograđani mogu da vide da se nešto konačno radi na vodovodnom i kanalizacionom sistemu, rekao je gradonačelnik Beograda.

– U ovu svrhu izdvojićemo milijardu evra i izgraditi 1.600 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže. Građani će o svemu moći da se informišu na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju grada, cilj nam je da što više građana učestvuje u projektima i ja ih pozivam da sledeće nedelje pogledaju sve što planiramo. Mi ćemo takođe biti veoma aktivni, obilazićemo postojeća gradilišta. pružati sva potrebna obaveštenja građanima. Mi smo uštedeli novac građana i taj novac sada koristimo za ove namene i odlučni smo u nameri da sve radove završimo kvalitetno i u predviđenom roku – naglasio je Siniša Mali.