ponedeljak, 11. mart 2013.

Uručeni ključevi stanova socijalno ugroženim licima u Kamendinu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić uručili su danas ključeve socijalnih stanova, koji su dati u zakup na određeno vreme ugroženim licima i nalaze se u još jednom izgrađenom objektu u naselju Kamendin. Nova trospratnica s potkrovljem ima 176 stanova – od jednosobnih do dvoiposobnih, a među zakupcima, na osnovu nedavnog konkursa, nalazi se 105 osoba sa telesnim oštećenjem, kao i 31 romska porodica raseljena iz nehigijenskih naselja.

– Do sada je više od šest stotina porodica dobilo stan na korišćenje i to je odraz želje da u Beogradu najugroženijim sugrađanima omogućimo bar najosnovnije uslove za život. Za ove stanove oni plaćaju najam od svega 1.900 dinara mesečno, što je najniža cena za bilo koje socijalno stanovanje u Srbiji. Naravno, uz to imaju i sve ostale popuste na plaćanje dažbina i na taj način im se takođe pomaže i daje nova šansa za život. Grad Beograd ulaže ogromna sredstva iz budžeta za socijalne potrebe iz jednostavnog razloga: kriza je ogromna i ljudi veoma teško žive. Zato je briga o ljudima na prvom mestu, a nakon toga dolazi sve drugo čime se u gradu bavimo. Srećan sam što će ovaj kišoviti dan za neke ljude biti najsvečaniji u njihovim životima – rekao je gradonačelnik Đilas.

Aleksandar Antić je naglasio da je projekat socijalnog stanovanja jedan od najznačajnijih u gradu u oblasti brige o ljudima.

– Za 176 stanova koje smo ponudili u zakup na ovom konkursu prijavilo se oko 1.200 ljudi, što znači da u Beogradu ima mnogo onih koji veoma teško žive. Grad Beograd će stoga učiniti sve što može da im pomogne. Po gradskoj odluci, još 2003. planirano je da se izgradi 720 ovakvih stanova, što znači da nam je preostalo još stotinak. Ipak, verujem da ćemo sa ovim projektom nastaviti, u skladu sa mogućnostima. Iako su ugovori na pet godina, svi oni koji i nakon toga budu u kategoriji socijalno ugroženih, moći će i dalje da koriste smeštaj – precizirao je Antić. 

Jedan od novih zakupaca, Slavica Stojanovska samohrana je majka. Sa njom će u stanu od šezdesetak kvadrata živeti dvadesetogodišnja Margareta, osamnaestogodišnjak Boban, te Monika koja ima petnaest, Đurica dvanaest i Jelena devet godina. Ova mnogočlana porodica ne krije zadovoljstvo novim smeštajem jer su do sada živeli u napuštenoj i ruiniranoj kući u Rakovici. Slavica ima 47 godina i kao korisnik socijalne pomoći i dodatka za decu bila je 14. na rang-listi. Ona nema posao, dvoje starije dece takođe, iako su okončali školovanje. Otuda joj je ova pomoć najvažnija u životu. Za samo naselje, Slavica kaže da je „lepo i prijatno”.

Bezmalo njena vršnjakinja Mirjana Beriša u sličnoj je životnoj situaciji. Ima dve kćerke, dva sina i dvoje unučadi. „Gde smo bili, sada je odlično”. A živeli su u nehigijenskom naselju na Bežanijskoj kosi, u vrlo teškim uslovima. Na pitanje da li je za tako veliku porodicu dovoljno šezdesetak kvadrata, Mirjana vrlo odlučno odgovara da jeste.

Ovo je peti konkurs za davanje u zakup stanova na određeno vreme koji su raspisani u skladu sa odlukom Skupštine grada. Na prethodna četiri konkursa izgrađeno je i useljeno četiristo pedeset stanova, a po novom konkursu useljava se još sto sedamdeset šest porodica. Izgradnju novog objekta, ukupne površine oko osamnaest hiljada dvesta šezdeset kvadrata, investirala je Agencija za investicije Beograda. Pravo učešća na konkursu imala su lica koja su korisnici prava na materijalno obezbeđenje i lica čiji ukupan prihod porodičnog domaćinstva ne prelazi 80 posto republičkog proseka.

Od 626 stanova useljenih na pet konkursa (2007, 2009, 2010, 2012. i 2013. godine), 91 porodica je raseljena iz nehigijenskih naselja. U naselju Kamendin, kao i u naselju u Ulici Mileve Marić, otvorene su kancelarije za pružanje pomoći stanovnicima socijalnih stanova i to u okviru Sekretarijata za socijalnu zaštitu. Zaposleni u ovim kancelarijama svakodnevno rade sa ljudima koji žive u socijalnim stanovima i pomažu im pri zapošljavanju, upisu dece u vrtić, školu, pri plaćanju računa.

U Kamendinu je u saradnji sa ovom kancelarijom počela sa radom i škola za obrazovanje odraslih. Nju trenutno pohađa 40 učenika. Po završetku škole socijalno ugroženim stanvnicima socijalnih stanova biće mnogo lakše da nađu posao. Kamendin ima i novootvorenu zdravstvenu stanicu, bruto površine od oko hiljadu kvadratnih metara, gde ima pet službi, sa ukupno 42 zaposlena.

Uručivanju ključeva u Kamendinu danas su, između ostalih, prisustvovali Zoran Kostić, član Gradskog veća i predsednik komisije za dodelu stanova, Marko Blagojević, direktor Direkcije za investicije i stanovanje, Nenad Matić, sekretar za socijalnu zaštitu i drugi.