Znameniti spomenici 5

 

SPOMENIK PETRU II PETROVIĆU NJEGOŠU
Autor: SRETEN STOJANOVIĆ

Između Kapetan-Mišinog zdanja i Filozofskog fakulteta, bronza 260 cm, ukupna visina 540 cm. Podignut 1994.

PETAR II PETROVIĆ NJEGOŠ
(Njeguši, 1813 - Cetinje, 1851), vladika i vladar Crne Gore

Jedan je od naših najvećih mislilaca i pesnika. Kao mlad vladar sredio je političke prilike u zemlji i oko nje: organizovao sudove, izdejstvovao povećanje pomoći od Rusije, ustanovio senat, podigao prvu osnovnu školu i osnovao štampariju 1834. Odgajan na narodnim pesmama i sam je pisao pesme o borbi protiv Turaka, ali zrela pesnička ostvarenja dao je u tri velika speva: "Gorski vijenac", "Lažni car Šćepan Mali" i "Luča mikrokozma". U osnovi refleksivno-lirski pesnik, on je to bio i u ovim delima koja imaju epsko-dramski oblik.

SPOMENIK NIKOLI TESLI
Autor: FRANO KRŠINIĆ

U Bulevaru kralja Aleksandra, ispred zgrade Tehničkog fakulteta, bronza 220 cm, ukupna visina 335 cm. Podignut 1963.

NIKOLA TESLA
(Smiljan kraj Gospića, 1856 - Njujork, SAD, 1943), pronalazač naizmenične struje

Jedan od najplodnijih svetskih genija u oblasti elektrotehnike. Srednju školu završio u Gospiću i Karlovcu, a tehniku studirao u Gracu i Pragu. Posle rada u Edisonovoj kompaniji, osnovao sopstvenu laboratoriju u Njujorku. Autor je gotovo 1000 patenata i pronalazaka u oblasti elektrotehnike. Pronašao trofazni sistem za prenos električne snage, što je izazvalo revoluciju u ekonomici proizvodnje i prenosa električne energije, zatim indukcioni motor, generator i transformator za struje visoke frekvencije (Tesline struje).

Ostvario i niz pronalazaka u radio-tehnici, te se može smatrati jednim od pionira i radio-tehnike. Objavljivao i radove iz fizike. Povodom 100-godišnjice rođenja Međunarodna elektrotehnička komisija je odlučila da jedinica za magnetsku indukciju nosi njegovo ime. Tom odlukom Tesla je uvršten i formalno u red najzaslužnijih i najznačajnijih ljudi za razvoj nauke o elektricitetu. U Drugom svetskom ratu, svoj veliki ugled aktivno založio da bi podržao i ohrabrio tešku borbu svoga naroda u domovini.

SPOMENIK ĐURI JAKŠIĆU
Autor: JOVAN SOLDATOVIĆ

Ispred kuće Đure Jakšića u Skadarliji, bronza 150 cm. Podignut 1990.

ĐURA JAKŠIĆ
(Srpska Crnja, 1832 - Beograd, 1878), književnik i slikar.

Učio je slikarstvo u Beču i Minhenu. Bio je učitelj i nastavnik u raznim mestima Srbije. Spada u najizrazitije pojave srpskog romantizma. Strastan, plahovite mašte, plamenih emocija, buntovan i slobodoljubiv, sa romantičarskim patosom pisao je pesme o slobodi, a protiv tiranije, i stihove lirske ispovesti, pune dubokog bola. (Doduše, znao je da posveti zbirku pesama knezu Milanu). Ostavio oko četrdesetak pripovedaka, od kojih su neke zamišljene kao romani. Napisao je tri drame: "Stanoje Glavaš", "Seoba Srba" i "Jelisaveta". jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka i najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskom slikarstvu. Sahranjen je kao jedan od nejcenjenijih i najvoljenijih umetnika Beograda.

SPOMENIK DIMITRIJU TUCOVIĆU
Autor: STEVAN BODNAROV

Na Trgu Slavija, bronza 125 cm. Ovde su preneti i sahranjeni posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića 1947. godine.

DIMITRIJE TUCOVIĆ
(Gostilje, Srez zlatiborski, 1881 - Vrače brdo kod Lazarevca, 1914) vođa socijaldemokratskog pokreta u Srbiji

Završio prava u Beogradu. Bio je glavni urednik partijskog teorijskog časopisa "Borba", narodni poslanik. Pisao je mnogo i temperamentno, učestvovao na međunarodnim skupovima socijalista, prevodio sa nemačkog. Poginuo je u Prvom svetskom ratu u Kolubarskoj bici, 1914. godine, kao oficir Srpske vojske.