среда, 17. мај 2017.

Осми БОСИФЕСТ од 10. до 12. октобра у „Сава центру”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић обратио се присутнима на презентацији Филмског фестивала БОСИФЕСТ у згради Градске управе и том приликом поручио да ће Град Београд наставити да руши баријере које представљају сметње и тешкоће у животима особа са инвалидитетом.  

Петронијевић је истакао да у Београду још увек постоје баријере које сметају особама са инвалидитетом, али да је током последње три године урађено доста на плану побољшања квалитета живота ових особа.  

– Успели смо да олакшамо превоз, који је био један од главних проблема, али и доступност институција, а покушавамо да будемо достојни партнери људима који верују у себе и свој рад. Овај фестивал организују особе са инвалидитетом и на тај начин показују да радом и вером у себе могу да промовишу свој град и у исто време направе озбиљан фестивал. БОСИФЕСТ сваке године бележи повећање броја учесника, а исто важи и за филмове који су све квалитетнији. Пројекти овог типа сигурно доприносе и туристичкој понуди Београда – оценио је члан Градског већа. 

Према његовим речима, основни задатак Града Београда је да буде партнер и сервис грађана. 

– Подсетићу да је у оквиру наших програма недавно 87 особа са инвалидитетом завршило ИТ обуку, а директно комуницирамо са компанијама које нуде запослење. Примера ради, град је инвестирао у Дирекцију за грађевинско земљиште и изградњу Београда, направљене су приступне рампе, модификовани тоалети и сада тамо има запослених особе са инвалидитетом. У зависности од инвалидитета, у сарадњи са овим особама и људима чији је посао да им олакшају живот, правимо специјализоване обуке и заједничке програме – рекао је Петронијевић. 

Он је додао да Град Београд ради на озбиљном обучном центру за особе са инвалидитетом. На нама је, каже Петронијевић, да пронађемо одговарајући простор и надам се да бисмо до краја године могли да имамо такав центар на територији Београда.  

– Центром ће управљати особе са инвалидитетом, а не Скупштина града. То је право партнерство за које се боримо – поручио је Петронијевић. 

Директор фестивала Дарко Ивић захвалио је Граду Београду на, како је рекао, спремности да у сваком тренутку изађе у сусрет, обезбеди простор и средства за манифестације које окупљају особе са инвалидитетом. 

– Град стоји иза овог фестивала, даје медијску и финансијску подршку, што нам много значи. Удружење Хенди центар „Колосеум” је организатор фестивала, а БОСИФЕСТ се одржава осми пут. Манифестација ће бити одржана у „Сава центру”, не као до сада у Дому омладине Београда, јер желимо да омогућимо да што више младих људи присуствује фестивалу, који ће трајати од 10. до 12. октобра – рекао је Анић.