недеља, 2. јул 2017.

У другом кругу шест радова за споменик Ђинђићу

Жири за избор рада на основу којег ће бити изграђен споменик Зорану Ђинђићу завршио је први круг жирирања и одабрао шест од укупно 40 пристиглих радова, преноси Танјуг. 

Градски менаџер Горан Весић казао је тим поводом да се Град Београд поноси чињеницом да је 40 уметника учествовало у првом кругу конкурса за подизање споменика Зорану Ђинђићу. 

– Жири је изабрао шест најбољих радова и сада чекамо октобар, када ће се доделити награде и изабрати најбољи рад – рекао је Весић у изјави Танјугу. 

Он је подсетио да се споменик Ђинђићу подиже на предлог председника Србије Александра Вучића.

– Подизање споменика Зорану Ђинђићу не представља само чин поштовања према човеку који је убијен као премијер на прагу Владе већ и цивилизацијски искорак за наше друштво оптерећено поделама – истакао је Весић. 

Главни градски урбаниста Милутин Фолић подсетио је ће се споменик налазити на новоуређеном Студентском тргу, за који је пројекат радио Борис Подрека, председник Жирија за одабир споменика и један од највећих архитеката данашњице. 

Он је нагласио да је жири састављен од еминентних личности међу којима су, поред Подреке и сликар Влада Величковић, словеначки вајар Мирсад Бегић и други.

– Очекујeмо да се у другом кругу нека од предложених решења издвоје и да их видимо реализоване на тргу – рекао је Фолић у изјави Танјугу.

Фолић је подсетио да ће на Студентском тргу ће до краја године бити измештени тролејбуси, почетком следеће године почеће изградња гараже са 700 места која ће се налазити испод трга, а изнад ње биће изграђен трг на коме ће се, насупрот Његошу, налазити споменик Ђинђићу. 

– Архитекта Подрека је позиционирао положај споменика следећи макро и микро визуру, што ће омогућити да се споменик види и из правца Трга републике и из правца Калемегдана, односно из две међусобно веома удаљене тачке – навео је Фолић.

Према његовим речима, куриозитет је то што се на замишљеној линији која повезује споменике Његошу и Ђинђићу налази и стан у коме је Ђинђић живео, преноси Танјуг.