уторак, 4. октобар 2022.

Шапић: Београђани ће бити међу најсигурнијим и најбезбеднијим грађанима у Европи

Уколико успемо да имплементирамо историјске одлуке које смо донели на последњој седници градског парламента, Београд више неће бити исти град, а Београђани ће бити међу најсигурнијим и најбезбеднијим грађанима у Европи, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Он је за „Еуроњуз” рекао да је реч о историјским одлукама јер никада нико до сада није желео, могао или смео да отвори неке теме међу којима је, пре свега, одлука на основу које се Комунална милиција реорганизује и прави служба јавног реда Града Београда. 

– Делимо Београд на много мањих зона, правимо пунктове и њихове станице у сваком делу града. Пребацујемо те људе на улицу да коначно буду оно због чега је Комунална милиција и формирана пре десетак година. Од момента када тај систем заживи, Београд више неће бити исти град, а Београђани ће бити једни од најсигурнијих грађана у Европи – рекао је Шапић.

Како је истакао, на крају свог мандата сматраће успехом ако Београд у сваком сегменту буде барем минимално бољи од оног какав је био када га је затекао.

– У ова три месеца отворено је много тема и започето много ствари, као што је санација и реконструкција улица која ће бити готова до престанка грађевинске сезоне, крајем новембра, односно почетком децембра. Ради се на више од двадесет улица и булевара по принципу „блицкрига”, што значи да на једном месту ради много машина, тако да је већ неколико улица пресвучено у року од неколико дана – рекао је први човек престонице.

Градоначелник је поновио да је један од највећих проблема са којим се ова градска власт ухватила укоштац функционисање јавног превоза. 

– Мислим да новац који иде за субвенционисање јавног превоза може да буде далеко мањи и да онда та средства можемо да утрошимо за бесплатне уџбенике, бесплатне вртиће или подизање плата васпитачицама. Кренули смо од тога да наплату карата вратимо у нашу надлежност, да покажемо грађанима да смо спремни прво себе да променимо и да доведемо у ред прво ГСП, а онда и приватнике, те да учинимо све да се та услуга побољша – рекао је Шапић. 

Преговори и договор са „Кенткартом” практично су завршени, навео је Шапић, и појаснио да то значи да ће се сав новац од куповине карата сливати у буџет новог јавног предузећа, чији ће посао бити управо наплата превозне услуге.

– ГСП не обавља сам јавни превоз, већ то чине и приватни превозници и није логично да он наплаћује карте приватницима. С друге стране, ГСП има много проблема и није показао да је у стању да се избори с њима. Ново јавно предузеће од „Кенткарта” треба да преузме и контролоре, мислим да их има око двеста, те ће се комплетан посао наплате услуге јавног превоза вратити у руке Града. То се дешава после десет година и представља велику и позитивну ствар. Сва градска предузећа функционишу под једном капом и дужни смо да испоручимо што квалитетнију услугу грађанима. Право сваке градске управе јесте у томе да налази најбољи начин на који мисли да може да испоручи резултат грађанима – нагласио је Александар Шапић.  

Истакао је да највероватније неће бити никаквих „пенала” због раскида уговора са „Кенткартом” јер њихов проценат од наплате карата, која је и иначе веома мала, није могао да покрије чак ни њихове трошкове.

Уколико се побољша услуга, возила буду чиста и превоз фреквентнији, нагласио је Шапић, онда ће и грађани кренути да плаћају карте без репресије. 

– Очекујемо да почетком новембра стигне сто нових аутобуса на гас, који ће сви бити и регистровани, а да ће бити готова и гасна станица у оквиру погона ГСП-а – најавио је градоначелник и додао да је сигуран да ће се рокови испоштовати.

Градоначелник је нагласио и важност непрестане комуникације с грађанима, која ће се надаље продубљивати, а велико интересовање које грађани показују значи да се у граду ради.

– Трудимо се да нешто оставимо иза себе и желимо да ефекте нашег рада директно осете наши суграђани и наше комшије – закључио је Шапић.