уторак, 6. децембар 2022.

Град Београд ради на економском оснаживању особа са инвалидитетом

Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић учествовала је данас на конференцији поводом почетка реализације пројекта „Посао по мери: економско оснаживање особа са инвалидитетом”, који се реализује уз помоћ Форума младих са инвалидитетом и Америчке агенције за међународни развој USAID.

Ресорна секретарка потписала је у име Града Београда Меморандум о сарадњи са градоначелницима и представницима пет локалних самоуправа у Србији у којима ће се наредне четири године програм примењивати, уз помоћ Националне службе за запошљавање, Привредне коморе Србије, ресорног министарства и организација које се баве економским оснаживањем особа са инвалидитетом.

Чамагићева је за Беоинфо подсетила да је 3. децембра обележен Међународни дан особа са инвалидитетом и истакла да само 62 привредна друштва у Србији запошљава особе са инвалидитетом.

– Циљ овог пројекта јесте оснаживање запошљавања, пре свега младих особа са инвалидитетом, а уз подршку нас из локалних самоуправа и удружења која се баве њиховом интеграцијом у друштво – најавила је Чамагићева.

Она је истакла да је особама са инвалидитетом потребно дати подршку у каријерном вођењу, као и приликом самог тражења посла.

– Ово је двосмеран процес и зато је потребно оснажити и послодавца и особе са инвалидитетом, а с циљем њиховог успешног запошљавања. Потребно је да говоримо о томе шта млади са инвалидитетом могу и које су им способности, а не да се као друштво бавимо њиховим ограничењима – закључила је секретарка Чамагић.

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил је истакао да ће агенција USAID помоћи овај пројекат са два милиона долара, а уз помоћ Форума младих са инвалидитетом.

– Сједињене Америчке Државе су поносне што већ дуго представљају друштво које нипошто не искључује особе са инвалидитетом, већ управо супротно, активно их укључује у све сфере друштва – навео је Хил.

Сједињене Америчке Државе желе да подрже напоре Србије да сви њени грађани имају користи од економског раста земље, као и да Србија има користи од привредног потенцијала свих својих грађана, закључио је амбасадор Хил.

Извршна директорка Форума младих са инвалидитетом Јована Кривокућа Миловановић је нагласила да ће пројекат бити имплементиран у шест локалних самоуправа у Србији. Како је навела, реч је о Београду, Нишу, Суботици, Ваљеву, Зрењањину и Новом Саду.

Догађају у Привредној комори Србије присуствовали су председница Националне организације особа са инвалидитетом Иванка Јовановић, заменик директора Националне службе за запошљавање Петар Јарић и саветник председника Привредне коморе Србије Александар Перић. Присуствовали су такође и потписници меморандума о сарадњи: градоначелница Ниша Драгана Сотировски, градоначелник Зрењањина Симо Салапура, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, помоћница градоначелника Суботице Загорка Панић, в. д. начелника Градске управе Града Новог Сада Лидија Томаш, као и секретарка за социјалну заштиту Града Београда Александра Чамагић.