четвртак, 16. јануар 2020.

Градоначелник Радојичић: Градске власти интензивно раде на унапређењу квалитета ваздуха

Апелујем на грађане, стручну јавност, као и медије, да у вези са питањем квалитета ваздуха поступају одговорно према себи и другима, поштују мишљења и савете надлежних институција и не подлежу узнемирености, поручио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Он је рекао да су градске власти у претходном периоду учиниле значајне кораке у погледу суштинског унапређења квалитета ваздуха у престоници Србије. Осим конкретних мера које већ дају резултате, направљен је низ планова и иницирани су капитални пројекти у овој области који ће трајно изменити Београд и живот у њему, те обезбедити чистију и здравију будућност свих грађана. На квалитет ваздуха утиче комбинација фактора – од атмосферских прилика које су актуелне, али и пролазне, до заосталих начина грејања и појачаног саобраћаја. Међутим, врло активно и стратешки се ради на томе да се људски чиниоци који утичу на загађење смање.

– Важно је истаћи да су, према подацима Градског завода за јавно здравље и Сектретаријата за заштиту животне средине Града Београда, максималне дневне концентрације загађујућих материја на територији Београда у паду претходних година. Ово је још значајније ако имамо у виду да се у Београду региструје чак 50.000 возила више сваке године, као и да се индустрија значајно развија – истакао je градоначелник Радојичић.

Он је објаснио да су успешно реализовани многи циљеви из стратешког документа „План квалитета ваздуха у агломерацији – Београд 2016”.

– Угашен је велики број котларница које су користиле мазут и угаљ као енергент и прикључене су на систем даљинског грејања. Затим, смањила се емисија загађујућих материја у ваздух из ТЕ „Никола Тесла” А и Б, као и емисија штетних материја из саобраћаја. То је учињено модернизовањем возног парка и набавком 244 нова аутобуса у претходној години, који су сви са ЕУРО 5 и ЕУРО 6 моторима, а у складу са захтевима ЕУ у погледу емисија, изградњом бициклистичких стаза и проширењем пешачких зона. Успостављен је ефикасан систем мониторинга и континуираног извештавања о квалитету ваздуха и путем апликације „Беоеко” – навео је Радојичић.

Он је додао да се ради и на великим пројектима у области енергетске ефикасности.

– Интензиван саобраћај, топлотна постројења и спаљивање угља и дрвне масе су најзначајнији извори загађења ваздуха у Београду, а на решавању сваког од ових проблема радимо истовремено. Битно је да грађани знају да се и на овом плану ради на високо стручан начин и уз поштовање највиших европских и светских стандарда, те да смо у том погледу пример у региону – додао је Радојичић.

Он је подсетио да Град Београд интензивно сарађује на овом питању, пре свега са Министарством за заштиту животне средине, као и свим другим надлежним институцијама на националном нивоу, како би се свеобухватно приступило комплексном проблему за који није могуће наћи инстант решење. 

– Нажалост, ова тема се користи у дневнополитичке сврхе и све је више покушаја да се ниподаштавају напори великог броја стручњака који предано раде на трајном превазилажењу проблема загађења у Београду, за шта управо претходне власти нису имале решење, планове и реалне активности. Напротив, после много деценија коначно радимо капиталне пројекте – спалионицу Винча, која обезбеђује обновљив извор енергије, топлодалековод из Обреновца којим ће се топла вода из електране која се бацала сада користити за грејање, као и метро којим се на најбољи могући начин унапређује саобраћај. Размишља се и о индивидуалном доприносу грађана већом употребом бицикала и јавног превоза, и најдалекосежније, о озелењивању престонице масовним пошумљавањем које спроводи Град Београд до чак 25 одсто површине града – рекао је градоначелник Београда.

Као изузетно важан пројекат за растерећење центра града од возила и смањење загађења ваздуха, градоначелник је навео обилазницу око Београда.

– Рад на обилазницама је изузетно значајан, а за Београд посебно, јер сви магистрални путеви пролазе кроз центар Београда. С једне стране, то саобраћајно оптерећује главни град, а с друге га и веома загађује. Сада ће ситуација бити много боља јер растерећујемо центар и смањујемо загађење ваздуха – рекао је он.

Градоначелник Радојичић је истакао да је питање заштите животне средине у самом врху агенде глобалне политике, као и да је од првог дана мандата изузетно посвећен унапређењу квалитета животне средине.