четвртак, 16. јануар 2020.

Богојављенско знамење за полицију, здравство и медије

Организациони одбор Богојављенског пливања у Земуну приредио је седницу на којој су дневним новинама: „Вечерње новости”, „Политика”, „Блиц”, „Курир”, „Спортски журнал”, као и ординацији „Спортива”, која сваке године пружа бесплатан лекарски преглед пливачима и Одреду жандармерије у Београду, додељене златне плакете за допринос у неговању традиције, саопштено је из Општине Земун.

У знак захвалности за очување традиције и обичаја прославе празника Богојављења, Управи саобраћајне полиције – ПУ за Град Београд уручен је Богојављенски крст.

У име домаћина присутне је поздравио заменик председника општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, који је подсетио на то да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке и позвао грађане да у духу саборности учине овај празник величанственим.  

Обнова традиције богојављенског пливања започела је у Земуну 1997. године, када је група ентузијаста окупљена око Свебор савеза Београда, уз благослов умировљеног владике милешевског Филарета и покојног свештеника проф. др Радована Биговића, започела пливање за Часни крст у Дунаву. 

Захваљујући иницијативи Свебор савеза Београда, Општине Земун и Николајевске цркве у Земуну, који 23 године баштине овај црквено-народни обичај, богојављенско пливање је постало део опште традиције српског народа, а Земун је на Земунском кеју добио Богојављенски плато и статуу Богојављенског пливача.