недеља, 19. јануар 2020.

Пливање за Часни крст на Ади Циганлији

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић обратио се данас присутнима на централној манифестацији обележавања великог хришћанског празника Богојављења и традиционалног пливања за Часни крст на Ади Циганлији. Великом броју грађана обратио се и председник општине Чукарица Срђан Коларић, док је богојављенску беседу, уз благослов српског патријарха, одржао епископ Стефан.

Младеновић је том приликом подсетио да је управо на овом месту враћен стари обичај пливања за Часни крст.

– Данас се у читавој Србији и свуда где живи српски народ и православни народ плива за Часни крст. На овом месту вратили смо се својим коренима и традицији, свом правом идентитету. Пливачи показују подвиг и победу вере, истине, љубави и правде, и то у име свих нас. Хвала им на томе. Сви смо заједно у победи Исуса, која је вечна. Мислимо на све наше сународнике и заједно са нашом црквом молимо се јединству – истакао је Младеновић.

Он је грађанима пожелео успешну годину, мир, јединство и међусобно поштовање. 

Срђан Коларић је подсетио да нас овај празник упућује на љубав и зближавање и показује да јаком вером све тешкоће могу де се превазиђу. 

– Овај догађај даје величину и снагу самим учешћем. Поштујмо праве вредности и само на тај начин ћемо очувати све оно најбитније за наш народ – поручио је Коларић.

Света литургија одржана је у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду, одакле је и формирана литија до савског језера. Учесници пливања за Часни крст су припадници Војне академије, Жандармерије, Свибора и грађанства, а након пливања победнику су припали Часни крст и победнички плашт. Учествовало је више од педесет пливача, а до Часног крста, препливавши деоницу од 33 метра, што симболизује Христове године, најбрже је стигао Ђорђе Рацковић. 

Манифестацију, која се одржава 22. пут, организовали су Храм Светог Ђорђа, Туристичкa организација општине Чукарица и Јавно предузеће „Ада Циганлија”.