Социјална заштита за децу која су некад живела испод моста „Газела“

За децу која су некад живела испод моста „Газела“ организоване су, поред осталог, посете Ватрогасној бригади „Београд” и обуке за коришћење противпожарних апарата. Уприличене су посете Специјалној антитерористичкој јединици, Ветеринарском факултету, а организовани су и обиласци Калемегдана, Авалског торња, Музеја ваздухопловства, Народне скупштине, спортских клубова и других институција и организација у којима су се деца упознала са различитим занимањима и стекла корисна знања о раду и стваралачком животу одраслих.

Деца из некадашњег нехигијенског насеља „Белвил“ укључена су и у едукације и активности које организује Сектор за расељавање нехигијенских насеља Секретаријата за социјалну заштиту. Током летњег и зимског распуста деца су тренирала атлетику, тенис, фудбал, рагби, учила су да јашу, ишла на часове пливања и одбојке. Од почетка школске 2012. године деца су посетила Војни музеј, Педагошки музеј, Музеј аутомобила, Железнички музеј, Природњачки музеј, Ноћ истраживача, обишла су археолошко налазиште у Винчи, посетила су изложбу „Разоткривање тела”, гледала су представу ,,Дизни на леду” и редовно посећују Мало позориште „Душко Радовић”, Пан театар, Позориште „Пинокио”, као и програме у Дечјем културном центру.

За децу у новооснованим насељима одвијали су се и нови ваншколски образовни програми као што су школе страних језика, спортске активности и волонтерски рад (помоћ у клубовима за старе и у локалној заједници), док су студенти Филолошког факултета сваке суботе радили са децом у насељу како би малишани усавршили читање, побољшали изражавање и заволели књиге и књижевност.

У сарадњи са Националном службом за запошљавање, организоване су мотивационе радионице за запошљавање. Резултати ових радионица су се одмах показали, јер је у сарадњи са градским комуналним предузећима запослено око 30 лица из новоформираних насеља. Такође, у Секретаријату за социјалну заштиту – Сектору за расељавање нехигијенских насеља запослено је 7 лица ромске националности који раде као представници новоформираних насеља.

Ради економског оснаживања становницима новоформираних насеља редовно се нуде послови у јавним комуналним предузећима, а у циљу потпуне интеграције у друштво у насељима се одржавају радионице које се пре свега тичу оснаживања жена, васпитања деце, школовања, породице, као и разна предавања на тему унапређења здравља и социјалне инклузије уопште.

Секретаријат за социјалну заштиту у сарадњи са невладином организацијом „Грађанске иницијативе” реализовао је пројекат описмењавања одраслих Рома у свим новоформираним насељима који спроводе студенти Београдског универзитета. Овај двомесечни курс успешно је завршило 40 одраслих Рома и Ромкиња из Барајева, Раковице, Макиша, Младеновца и Бољевца. Током 2010, 2011, 2012. и 2013. године спроведени су и програми описмењавања одраслих, радног оспособљавања, програми за побољшање социјалне укључености Рома са инвалидитетом, програми за упознавање са правима особа са инвалидитетом и они за развој социјалних вештина.

Такође у овом периоду деца су имала прилику да се упознају и друже са ватерполистима из ватерполо репрезентације Србије. Од новембра 2010. до марта 2011. студенти Филолошког факултета су сваке суботе радили са децом у насељу како би малишани усавршили читање, побољшали изражавање и заволели књиге и књижевност. Током летњих месеци 2011. организоване су разне активности за децу из новоформираних насеља, па су тако деца има прилику да присуствују одбојкашкој утакмици Србија – Аргентина, обиђу Авалу и Авалски торањ, посете Музеј ваздухопловства, Карневал бродова, гледају представе у оквиру манифестације „Лето на Гардошу”, обиђу поставку „Нектар свет диносауруса” на Ушћу. Поред ових организоване су разне спорстке активности, креативне радионице и излети: спортски летњи камп у Сурчину, одлазак у извиђаче у Барајеву, летња школа одбојке на Ади Циганлији, пливање на базенима у Барајеву, ликовне и глумачке радионице и излет „Београд са река” (вожња бродом Дунавом). У октобру 2011. организовано је дружење са децом у оквиру мнифестације „Радост Европе”.

Становницима насеља подељен је кућни ред, са упутствима за одржавање хигијене у насељу, али и за добро владање и међуљудске односе. О одржавању хигијене и реда у насељу запослени у секретаријату редовно одржавају састанке са становницима. Сваке недеље сви станари насеља имају обавезу да учествују у организованом чишћењу.

 

Акциони план града Београда у борби против сиромаштва и спречавање искључености у новоформираним заједницама није ограничен само на систем социјалне помоћи, већ подразумева континуирано решавање питања запошљавања, становања, образовања, породичне политике, као и стварање услова за унапређење социјалне сигурности нових насеља.

У складу са тим, Секретаријат за социјалну заштиту формирао је тим за спровођење акционог плана, који је од 1. јануара 2011. године установљен као Сектор за бригу о интерно расељеним лицима (ИРЛ) и нехигијенским насељима. Основна улога овог сектора је да иницира, развија, надгледа и спроводи програме за социјализацију деце и одраслих, као и да организује програме запошљавања који треба да побољшају квалитет живота у насељима и свакодневно подстичу развој и продуктивност заједнице.

Секретаријат за социјалну заштиту града Београда, као оперативни носилац активности пресељења становника насеља „Газела”, спровео је детаљне припреме за расељавање, а потом и сам поступак пресељења. На почетку програма одржани су састанци са становницима насеља „Газела”. Приликом тих првих сусрета, сви они који су живели у овом нехигијенском насељу добили су прецизне и детаљне информације о условима и процесу пресељења. Посебно се водило рачуна о заштити целовитости породица, тако да су блиски рођаци пресељавани у иста насеља. У новоформираним насељима деца школског узраста добила су уџбенике, одећу и обућу за школску 2009/2010, 2010/2011. и 2011/2012. годину. Пресељеним Ромима који нису имали документа Секретаријат за социјалну заштиту, у координацији са надлежним институцијама, омогућио је брзо и једноставно прибављање личних документа и друге неопходне документације. Од укупно 519 особа расељених из нехигијенског насеља „Газела” обезбеђена су документа за њих 511. Годину дана од расељавања нехигијенског насеља „Белвил” од укупно 400 лица из овог насеља израђена су 292 лична документа.

Истовремено, деца пресељена из нехигијенског насеља „Белвил” су, као и остали најмлађи Београђани, добила бесплатне уџбенике, почела су редовно да похађају наставу, за њих је организован и бесплатан безбедан превоз од куће до школе и назад, а обезбеђен је и пратилац који додатно помаже и родитељима и деци.

У новим насељима постављене су мобилне санитарне јединице, опрема и намештај: кревети, столови, столице, ормари за одећу, грејна тела и противпожарни апарати.

У свим новоформираним насељима започело се са активностима које су важне за развијање социјалне интеграције ових заједница. Од тог тренутка се сваке недеље у друштвеним центрима постављају огласи за посао или се грађани који имају тражену стручну спрему директно упућују одређеним послодавцима. Свима онима који су показали интересовање, омогућено је да у градским предузећима добију запослење. Посебно охрабрује чињеница да се већина новозапослених показала добрим и савесним радницима.

У насељима су настављене радионице у којима се интензивно ради на економском и социјалном оснаживању жена.

Сектор за расељавање нехигијенских насеља Секретаријата за социјалну заштиту унапредио је програме социјализације и едукације становника новоформираних насеља и постигао је видљиве резултате у побољшању квалитета живота становника ових насеља. Програми обухватају предавања која представници полиције држе у насељима на тему безбедности у насељу, безбедности у саобраћају, насиља у породици, са посебним акцентом на спречавању насиља над женама, затим предавања која се тичу болести зависности, контрацепције и одговорног планирања породице

Од јануара до јуна 2011. године, Сектор за бригу о ИРЛ и нехигијенским насељима унапредио је програме социјализације и едукације становника новоформираних насеља и постигао видљиве резултате у побољшању квалитета живота становника ових насеља. Програми обухватају предавања која представници полиције држе у насељима на тему безбедности у насељу, безбедности у саобраћају, насиља у породици и наркоманије. Такође, у сарадњи са Комуналном полицијом организују се обуке у оквиру којих деца и одрасли уче о комуналном реду, својим правима и обавезама. У овом периоду настављено је са организацијом обилазака јавних установа.

Брига о деци увек и у свим условима представља најважнији и најинспиративнији задатак, а у овом обимном подухвату збрињавања обухвата бројне интерактивне образовне програме, игру и забаву. Показало се да су образовне екскурзије и посете постале снажна мотивација за редовно похађање школе. Захваљујући издавачким кућама које су поклониле дечје књиге, опремљене су библиотеке у свим друштвеним центрима и започети су програми за развијање писмености и креативности деце, укључујући читање, глуму и говорно изражавање