Брига о деци предшколског узраста

Организоване су и прославе рођендана у насељу за сву децу рођену у једном месецу. Након операције, једној девојчици са церебралном парализом секретаријат је обезбедио креветић и посебну исхрану за следећих шест месеци. Сва насеља добила су флаширану питку воду. Роми који су живели на Новом Београду смештени су у насеље Макиш и обезбеђена им је исхрана, а деца су одмах уписана у припремни предшколски програм. Током лета 2011. деца су више пута присуствовала позоришним представама, обилазили су музеје, Ботаничку башту „Јевремовац”, Аду Циганлију... Сви малишани који су успешно завршили припремни предшколски програм у јуну 2011. учествовали су у Карневалу београдских предшколаца који је одржан на Калемегдану. Такође је, за децу која су редовно похађала школу и припремни предшколски програм и постигла задовољавајући успех Секретаријат за дечју заштиту у сарадњи са Секретаријатом за образовање и Црвеним крстом организовао летовање на Вршачком брегу у периоду од 29. јула до 5. августа. У сарадњи са Канцеларијом за младе у насељу Макиш организован је летњи биоскоп на отвореном.

Већина породица са децом прима социјалну заштиту и то је резултат изванредне сарадње са подручним центрима за социјални рад. Сва деца из ромских насеља у Београду уписана су да редовно похађају вртиће према узрасној групи и тај програм је успешно спроведен преко Центра за интеграцију младих.

Програм припреме пресељених породица за укључивање у образовно-васпитни систем активно се спроводи и током 2011. године. Програм је осмишљен тако да се родитељи додатним образовањем мотивишу да развијају знатижељу деце и подстичу их на учење. За овај пројекат који се спроводи и у насељима у којима живе грађани расељени из насеља испод „Газеле“, Министарство просвете обезбедило је седам ромских асистената.

Секретаријат за дечју заштиту редовнo одржава састанке са представницима предшколских установа на којима се презентују извештаји о раду са децом која су живела у нехигијенском насељу испод моста „Газела”. Разматрају се извештаји о напредовању деце и резултатима које је свако дете постигло. Решавају се специфични проблеми који се повремено јављају. Уведена је пракса да се деци издају уверења о доласцима у предшколску установу са наведеним тачним бројем дана, а сви малишани који су успешно завршили припремно-предшколски програм у јуну 2011. учествовали су у Карневалу београдских предшколаца који је одржан на Калемегдану. У свим насељима благовремено су пописана деца која треба да крену у припремни предшколски програм од 1. септембра 2011. године. Сва деца која похађају овај програм добила су бесплатне књиге и бесплатну ужину у вртићима. Такође, градске општине Чукарица и Раковица обезбедиле су аутобусе за превоз деце и  пратиоце који децу воде у школу и вртић. Договорено је успостављање нове сарадња са студентима Учитељског факултета у Београду, који ће се својом студентском праксом укључити у програме инклузије деце предшколског узраста.

Квалитетно образовање је најбоље средство превенције сиромаштва и најефикаснији начин изласка из њега. Будући да образовање почиње од тренутка када се родимо, брига о деци предшколског узраста има изузетно важно место у програму социјалне заштите и укључивања расељених заједница. Појединци без образовања чешће постају сиромашни, а деца из сиромашних породица ређе стичу више степене образовања.

У области дечје заштите, Секретаријат за дечју заштиту града Београда спроводи низ програма и практичних мера. Успостављање добрих пракси код чланова расељених заједница у смислу раног укључивања деце у похађање предшколских установа јесте заједнички именитељ ових мера.

У припремни предшколски програм од 1. септембра 2009. године уписано је двадесет петоро расељене деце која су живела у дивљем насељу „Газела”. Иако су због претходног неусловног начина живота била у неповољнијем положају, сва ова деца успешно су савладала предвиђене програме и кренула у први разред. У 2010/2011. у припремни предшколски програм уписано је двадесет двоје, a у 2011/2012. осамнаесторо деце из расељених породица и у том процесу водило се рачуна да се деца из расељених породица размештају у предшколске установе у мешовитим групама са својим вршњацима и учествују у свим приредбама и активностима.

Стручњаци из Секретаријата за дечју заштиту два пута недељно обилазе насеља, разговарају са породицама, прикупљају информације о њиховим потребама и проблемима. Овим путем се непосредно сагледавају приоритети у решавању једнократних и дугорочних проблема сиромашних расељених породица са децом. Нова насеља обилазе, такође, социјални радници и психолози запослени у предшколским установама. Удружење медицинских сестара два пута месечно посећује расељене породице. На овај начин се прати здравствено стање малишана на терену, дају се потребни савети за негу деце, а по потреби и савети за негу њихових родитеља.

Секретаријат за дечју заштиту је у току 2009, 2010. и прве половине 2011. године спровео низ других акција. Играчкама су опремљени друштвени клубови који постоје у свим насељима. Запослени у Секретаријату за дечју заштиту и у предшколским установама у сарадњи са Црвеним крстом, редовно прикупљају гардеробу за све становнике насеља. Током 2010. организована је посета деце Старом двору, централној згради Скупштине града Београда, као и одлазак на представу „Шетња са диносаурусима”, која се одржавала у Београдској арени. Деца старијег узраста, њих око две стотине, у пратњи родитеља, присуствовала су концерту Џеја Рамадановског у Београдској арени. За новогодишње празнике Секретаријат за дечју заштиту је у сарадњи са представницима Фонда „Осмех на дар” поделио 1.000 литара rauch сокова. У Дечјој недељи малишани су осликавали дворишта вртића и присуствовали позоришним представама у Дечјем културном центру. Приликом сваке посете добијали су пригодне поклоне који ће их подсећати на догађај коме су присуствовали (свеске, књиге, играчке, слаткише...). Секретаријат за дечју заштиту је у више наврата припремао пригодне поклоне који су ромској деци уручивали њихови вршњаци заједно са представницима секретаријата и васпитачима у насељима у којима живе.