Хуманитарна помоћ и сарадња са Црвеним крстом Београда

Како је сиромаштво вишедимензионални проблем, у новим насељима у којима живе суграђани пресељени из насеља „Газела” борба против сиромаштва не може бити ограничена само на хуманитарну помоћ, која је свакако важан део ширег програма. У том контексту спроведено је низ хуманитарних акција.

Црвени крст Београда је, у складу са својим могућностима, обезбеђивао различите врсте помоћи за становнике расељене из насеља „Газела”.

Обезбеђена су средства за опоравак педесеторо деце из новоформираних насеља. У објекту Црвеног крста Београда у Боговађи за децу је обезбеђен седмодневни пансион (храна и смештај), као и лекар и аниматор. Критеријум при избору деце био је да су узраста од девет до дванаест година и да су редовно похађала школу у школској 2009/2010. години. Идеја је била да то буде награда и даља мотивација за редовно и успешно похађање школе, како за децу тако и за њихове родитеље. У одмаралишту Црвеног крста Београда боравило је двадесет двоје деце из насеља Макиш, Кијево и Варош узраста од осам до петнаест година са пратиоцима. Како су деца била без адекватне обуће, Црвени крст Београда је за све њих обезбедио нове патике.

Од укупног броја од 300 деце упућене на опоравак током лета, у објекту Црвеног крста у Боговађи било је и деце из насеља насталих расељавањем насеља „Газела”.

Током 2009. године Црвени крст Београда реализовао је пројекте као што је „Осмех на лицу, радост у срцу’’, којим је било обухваћено 60 деце из ромских насеља из општина Земун, Звездара, Гроцка и Савски венац. У више наврата послата је хуманитарна помоћ становницима насеља насталих расељавањем нехигијенског насеља испод „Газеле”.

Црвени крст Младеновца, Чукарице и Палилуле реализују и програм „Отворени вртић за ромску децу’’, као и припремни програм за школу.