Нова зграда Југословенског драмског позоришта

 

Обновљено Југословенско драмско позориште отворено је 23. маја 2003, премијером представе "Родољубци" Јована Стерије Поповића, у режији Дејана Мијача. Премијери је претходио програм свечаног отварања, коме су присуствовале бројне званице из културног живота Београда и гости из иностранства. Позориште је отворено након двадесетак месеци градње, а објекат је коштао око 15 милиона евра. Изградња Југословенског драмског позоришта започета је недуго по избијању пожара у старој згради 1997. године.
Са градњом се стало већ крајем наредне године, када је било завршено 70 одсто грубе грађевинске конструкције. Радови се обнављају у септембру 2001. године, да би већ годину и по дана касније Београд поново добио Југословенско драмско позориште. Оно сада има и малу сцену са 120 места, док велика сала може да прими 655 гледалаца.

До 2000. Град је у објекат уложио 2,6 милиона евра, да би потом донацијама било прикупљено 300 хиљада евра. Републичка влада дала је 1,2 милиона евра, а Град је посао завршио са уложених 11 милона евра. Укупна површина позоришта је 7,5 хиљада квадратних метара а цена по квадратном метру простора је мања од две хиљаде евра.

Уметнички директор ЈДП-а Горчин Стојановић најавио је да ће се до краја сезоне, која ће бити продужена, на великој сцени поставити премијере Чеховљевог "Галеба" у режији Слободана Унковског и Булгаковљевог "Молијера" у режији Душана Јовановића, као и да ће једини комад из претходног репертоара који ће бити игран у новој згради бити "Буре барута". У некадашњој згради Југословенског драмског позоришта "Родољупци" су два пута премијерно приказани први пут 23. маја 1949. у режији Мате Милошевића, а потом 31. маја 1986. такође у режији Дејана Мијача.