петак, 13. септембар 2019.

Радојичић: Однето 500 кубика смећа са једне од највећих дивљих депонија у Београду

Завршено је чишћење 500 кубика смећа са једне од највећих дивљих депонија која се налазила у Рипњу након што је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић наложио хитно уклањање отпада приликом прошлонедељне посете. Радници ЈКП „Градска чистоћа” имали су пуно посла током претходних дана, с обзиром на то да се ради о месту где су становници свих околних насеља годинама остављали пуне кесе отпадака, стари намештај и дотрајале електричне уређаје. 

Градоначелник Београда рекао је да је задовољан новим изгледом очишћеног простора и апеловао на грађане да ово место одрже чистим и не одлажу поново отпад.

Радојичић је истакао да неодрживо и несавесно одлагање отпада има вишеструке негативне ефекте – не само да су депоније извор зараза већ и доводе до загађивања воде, ваздуха, а пре свега земљишта. Такође, на оваквим локацијама се производи метан, отровни гас, који на директан начин утиче на људско здравље, али и на стварање ефекта стаклене баште и климатске промене.

– Нажалост, да би се ово земљиште поново употребљавало и опоравило за производњу хране, потребне ће бити године. Зато је битно да се поново овде не створи депонија, већ да наставимо да улажемо у пречишћавање овог земљишта, како би се простор опет користио за пољопривреду или неку другу намену, а не као сметлиште. Важно је да покажемо одговорност и зато молим грађане да чувају чистоћу простора. Претходна искуства нам говоре да то у прошлости није био случај, јер када се депоније очисте, врло брзо се после тога поново доноси смеће и проблем се понавља – поручио је Радојичић, додајући да је важно да се у овом домену спроводи казнена политика.

Градоначелник је нагласио да оваквих депонија на територији Београда има између 40 и 50, а да ће Град Београд у наредном  периоду уложити велики напор у решавање проблема „дивљих” депонија.

– У Рипњу живи више од 15.000 људи, насеље обилује зеленилом, зато је ово чишћење важно за очување природног богатства овог дела града. Заједно са Секретаријатом за заштиту животне средине, „Градском чистоћом”, „Зеленилом” и осталим градским службама, у наредном периоду уложићемо велики напор да кренемо у решавање проблема – поручио је градоначелник.

Он је додао да је  „Градска чистоћа” ове године  решила проблем одлагања око 7.500 кубних метара отпада, а Град Београд је за ту намену определио око десет милиона динара.