недеља, 15. септембар 2019.

Први базар и етно-ревија „Умотворине и рукотворине Банијаца”

Под покровитељством општине Земун, а у организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније у Дому културе у Угриновцима одржан је први базар са пратећом етно-ревијом и културно-уметничким програмом под називом „Умотворине и рукотворине Банијаца”. На једном месту посетиоци су могли да погледају или купе уметничке предмете каквих нема у радњама, почев од декупажа, накита од коже и метала са етно мотивима, па све до скулптура рађених у дрвету, посуђа, старих машина за шивење и ткање, али и да уживају у ревији народних ношњи, традиционалној игри и песми - дару неспутаног и неуништивог духа Срба са Баније. Циљ манифестације је да се оживи сећање на Банију и да се покаже део богате културне баштине.

Председник општине Земун Дејан Матић нагласио је важност манифестације која афирмише, едукује и указује на значај очувања културне баштине Банијаца као дела најстарије српске традиције. 

– Поготово је значајно што ће продаја рукотворина омогућити да се кућни буџети наших марљивих суграђана побољшају. Општина Земун је ваш дом, а на нама је да вам омогућимо да живите достојно у двадесетпрвом веку – рекао је Матић, уз напомену да одговорном социјалном политиком општина Земун усмерава различите активности и пружа подршку породицама избеглих и интерно расељених лица у процесу њихове интеграције и економског оснаживања.

У знак захвалности за помоћ у реализацији ове манифестације председник Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић уручио је плакете и захвалнице председнику општине Земун Дејану Матићу и свима који су то заслужили.

Манифестацији је присуствовао народни посланик и председник Скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, директорка Дома здравља Земун др Александра Цветковић са сарадницама, Банијци и многобројни грађани.