петак, 13. децембар 2019.

Новогодишњи пријем за добровољне даваоце крви

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас у Старом двору традиционалном новогодишњем пријему посвећеном добровољним даваоцима крви.

Изразивши захвалност свим даваоцима крви, као и учесницима акција добровољног давалаштва, Младеновић је истакао да се тим чином спасавају људски животи.

– Сваке године, пре новогодишњих и божићних празника окупимо се у Старом двору да бисмо поделили захвалнице и признања, и присетили се најуспешнијих међу нама. Важно је да свима поручимо да не престају бити хумани и да помогну онима којима је помоћ најпотребнија. Сваке године бележимо све боље резулате и све нас је више у овој великој породици добровољних давалаца крви – рекао је Младеновић и додао да је осим несебичног давања крви, циљ и ширење ове породице.

Он је нагласио да и најмлађе суграђане треба упутити на то да је хуманост и помоћ онима којима је она потребна нешто најдрагоценије што треба неговати. 

– Порука коју сваке године шаљемо из Старог двора јесте ширење хуманости и несебичне помоћи. Можемо да кажемо да смо заједно направили успех, али то није одраз самозадовољства, већ нешто што треба да буде крајња порука онима који се још увек нису усудили да уђу у породицу добровољних давалаца крви – рекао је помоћник градоначелника, и нагласио да се наредних година очекује више давалаца.

Вршилац дужности директора Института за трансфузију крви др Весна Мијуцић истакла је да је овај институт установа која је мост између доброте давалаца крви и оних којима је потребна помоћ. 

– Никада нико није славио оне који нешто добијају. Слава је призњање само за оне који дају и зато данас славимо живот. Славимо оне који омогућавају да живимо квалитетније и боље, и који нас ослобађају патње, те на тај начин пружају шансу да излечимо болесне – рекла је Весна Мијуцић и додала да је ове године прикупљено око 75.000 јединица крви.

Признање за специјални допринос промоцији добровољног давања крви додељено је Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Библиотеци града Београда.

Овом приликом уручене су златне, сребрне и бронзане плакете – за најхуманију општину већ пету годину заредом проглашена је општина Лазаревац, а више од деценије најхуманији град је Пожаревац. Специјално признање за најуспешнију акцију у историји институција додељено је Спортском друштву „Црвена звезда”.