недеља, 15. децембар 2019.

Радојичић: Више од 300 бесплатних програма „Београдске зиме” за Београђане као круна рекордне туристичке сезоне за госте

Сам крај рекордне туристичке сезоне у Београду крунишемо са преко 300 дешавања у оквиру манифестације „Београдска зима”, најавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. 

Oн је подсетио да је отворен Трг бајки, Трг отвореног срца, фестивал у Парку војводе Вука, а следеће недеље биће отворено и клизалиште на Тргу републике. Како је навео, у току су припреме како би се 20. децембра отворило први пут на реконструисаном Тргу републике највеће клизалиште ове године на отвореном. 

– У изузетно богатом и потпуно бесплатном програму, Београђани и гости престонице могу да уживају како у централним градским општинама тако и у свим приградским. Посебно смо мислили на најмлађу публику, за коју смо припремили разноврсне садржаје, од забавних представа и концерата до корисних и интерактивних радионица – рекао је Радојичић.

Он је навео да, градске власти Београда, организацијом ових догађаја, показују да мисле на своје грађане, омогућавајући им да уживају у празничној атмосфери, без обзира на узраст, интересовања и материјални статус.

– Уједно, настављамо да привлачимо све већи број туриста разним промотивним активностима. Захваљујући дивним утисцима досадашњих посетилаца и позитивним коментарима задовољних гостију, Београд све чешће постаје атрактивнија дестинација у престижним страним медијима. Резултати су конкретни – у првих десет месеци ове године имали смо више од 890.000 страних туриста. Уколико рачунамо и посетиоце из саме Србије, то је преко милион гостију у нашем граду. У односу на исти период прошле године, говоримо о порасту броја туриста од скоро седам одсто, што показује да Београд наставља да обара рекорде посећености. Пратећи тај тренд, а имајући у виду и поменуту актрактивну понуду за празнике, до краја 2019. очекујемо чак 10 одсто више туриста него прошле године – рекао је Радојичић и додао да се посебно радује, осим дочека 2020. у Београду, и Улици отвореног срца. 

– Првог дана 2019. године кроз Улицу отвореног срца прошетало је око 40 хиљада људи, а ове године се надамо још већем броју посетилаца. Коначно, очекујемо у престоници и близу 150 хиљада туриста током новогодишњих празника, као и зараду града од преко 3,5 милијарди динара – закључио је градоначелник.