недеља, 15. децембар 2019.

Уз стан, Град Београд ће сваког месеца издвајати новац за Николу и његове сестре док се не осамостале

Зa мање од 24 сата, тежак живот деветнаестогодишњег Николе Петровића из Угриноваца код Београда и његових малолетних сестара Невене и Николине почео је да се мења из корена. Захваљујући хитној реакцији заменика градоначелника Београда Горана Весића да се измене постојећи прописи из социјалне заштите, Никола и његове сестре ће од Града Београда добити опремљен стан на коришћење до њиховог осамостаљивања. Такође, сваког месеца ће добијати финансијску помоћ, и то Никола у износу од 50 одсто просечне плате у престоници, док ће девојчице месечно добијати четвртину тог износа.

Како за „Новости” открива градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, веома је важно што ће новим системским решењем, које ће се наћи пред одборницима Скупштине града крајем децембра, бити збринуто још двадесетак породица у сличној ситуацији. Реч је о случајевима када су родитељи преминули, а један од браће или сестара је преузео бригу о осталима. 

– Град ће тој деци, ако на други начин не могу да обезбеде смештај, доделити опремљен стан на бесплатно коришћење. Како бисмо им помогли да се осамостале, они ће сваког месеца добијати 50 одсто од просечне плате у главном граду, што тренутно износи око 33.000 динара, док ће браћа или сестре добијати 25 одсто просечне зараде. У случају Николе и његових сестара, тај износ је око 60.000 динара. Наравно, они ће и даље имати право на смањење рачуна за комуналне услуге, једнократну помоћ, стипендије и све остале олакшице које им припадају, као и нашу помоћ приликом запошљавања – истакла је Наташа Станисављевић.

Она је нагласила да Град Београд на овај начин већ помаже деци која изађу из система социјалне заштите (домови или хранитељске породице). Они имају обезбеђен кров над главом и месечну финансијску помоћ све док се не осамостале. 

– Систем социјалне заштите је показао своју ефикасност и тиме што је у рекордно кратком року, уз изузетно ангажовање заменика градоначелника, нађено комплетно и, што је најважније, системско решење за породице које ће се наћи или су већ у ситуацији као Никола Петровић –  рекла је Станисављевићева.

Овај скромни младић, како је рекао, не може да нађе речи којима би изразио захвалност Горану Весићу и његовим сарадницама.  

– Смештај је нешто што ме је бринуло, пре свега због плаћања кирије и бриге о сестрама, тако да немам речи да опишем колико ми то значи. Бескрајно хвала и за финансијску помоћ. Велика захвалност и свим осталим људима који су се јавили да нам помогну – рекао је Никола.

Поред помоћи града Николи и његовим сестарама на дужи временски период, што је њима и најважније, редакцији „Новости” се свакодневно јавља велики број читалаца који желе да помогну овој деци која су остала без оба родитеља. Овој акцији прикључиле су се и „Србијашуме”, али и другари из Правно-пословне школе „Димитрије Давидовић” у Земуну коју похађа Никола, као и вршњаци из Земунске гимназије.