петак, 17. јануар 2020.

Весић: Пријатељство Србије и Кине позитивно утиче на развој и понуду Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић отворио је данас, у друштву министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића, као и амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, Кинески новогодишњи вашар на Калемегдану. Кинески новогодишњи вашар организују Амбасада НР Кине и Влада Републике Србије, док су спонзори манифестације Канцеларија за културу и туризам провинције Шандонг и Град Београд.

Весић је изразио наду да ће ова манифестација постати традиционална и истакао да сваки Кинез у Београду и Србији може да се осећа као код куће.

– То јесте тако и поносни смо на велики број Кинеза који живе у нашем граду и нашој земљи. Они на тај начин постају део нашег града и дају допринос развоју нашег друштва. Срећни смо што са кинеским пријатељима после интернационалне и српске, прослављамо и Кинеску нову годину. То је Београд који желимо, град који је отворен према свима и који жели да размењује искуства и покаже своју лепоту – рекао је Весић.

Весић је нагласио да је срећан што је Србија земља коју, како је рекао, наши кинески пријатељи могу да сматрају другом домовином.

– У Београду се гради највећи Кинески културни центар у Европи, многе инвестиције у нашу земљу стижу из Кине, кинеске компаније учествују у реализацији великих инфраструктурних пројеката, а Кина је нашој земљи помогла велики број пута на најразличитије начине. Због свега тога нашим кинеским пријатељима у име Града Београда честитам кинеску Нову годину - додао је Весић.

Министар Љајић је рекао да ће манифестације посвећене Кинеској новој години трајати ове године у Београду и Новом Саду безмало месец дана.

– Ове године Нови Сад је први пут укључен у прославу, што је и логично будући да највећи део туриста из Кине долази у ова два града. На овај начин придружујемо се великим и значајним туристичким  дестинацијама попут Сан Франциска, Лондона или Сиднеја који годинама уназад имају прославу Кинеске нове године, док у региону тиме могу да се похвале Будимпешта и Атина. Сви се боре за већи број кинеских туриста, којих је у Србији у години за нама боравило око 150.000 са 300.000 остварених ноћења. Чинимо све како бисмо успешно презентовали Србију као туристичку дестинацију и очекујем да у 2020. години стигнемо до бројке од 200.000 Кинеза који су посетили Србију – рекао је Љајић.

Амбасадорка Чен Бо је подсетила на 4.000 година дугу историју прославе Кинеске нове године.

– Овај празник у Кини зовемо и Фестивал пролећа, а дефинитивно је  питању највећи празник у Кини. Кинески новогодишњи вашар се организује први пут у Београду и надам се да ће Београђани осетити атмосферу Кинеске нове године. Свим нашим српским пријатељима желим много среће у Новој години – рекла је Чен Бо.

Догађају је присуствовао и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.