уторак, 21. јануар 2020.

Градоначелник Радојичић и министар Лончар уручили кључеве 23 возила домовима здравља и медицинским установама

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар уручили су данас испред Старог двора кључеве 23 возила која је Град Београд обезбедио за домове здравља и медицинске установе са своје територије. 

Градоначелник је истакао да је вредност набавке 23 возила око 27 милиона динара и подсетио да је током претходне две године у обнову возних паркова домова здравља и медицинских института уложен 231 милион динара. 

– Пре само неколико недеља уручили смо кључеве 17 санитетских возила намењених Хитној помоћи, а у наредних неколико недеља биће обезбеђено још пет комбија и три теренска возила. Све наведено указује да је возни парк домова здравља и других медицинских институција значајно обновљен. Тренутно пролазимо кроз период у којем ће домови здравља такође прећи у надлежност Републике, али за Град Београд је важно да све установе буду адекватно опремљене, као и да грађани буду задовољни условима за лечење. Тај сегмент морамо стално да унапређујемо и није толико важно питање надлежности, већ да здравствена заштита функционише на најбољи могући начин – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, кадрови су најважнији део здравства, а да се о запосленима води рачуна, говоре и повећања зарада за запослене у здравству. 

– Влада Републике Србије и председник Вучић константно раде на унапређењу услова за рад и повећању зарада, што је на крају резултирало значајним помацима, нарочито када је у питању средњи медицински кадар. Верујем да ће и у наредном периоду тај тренд бити настављен, будући да је финансијска ситуација у земљи све боља. Када је реч о улагању у инфраструктуру, требало би подсетити да су недавно почели радови на изградњи здравствених станица у Борчи и Угриновцима, као и да је у плану почетак радова на изградњи здравствених станица у Батајници и Винчи. У Лазаревцу је завршено породилиште, а у Обреновцу се приводи крају изградња новог крила дома здравља. Не би требало заборавити ни планове везане за реконструкцију Хитне помоћи и Студентске поликлинике и Стационара и верујем да ћемо и у наредном периоду имати одличну сарадњу са Министарством здравља током рада на многим заједничким пројектима – закључио је Радојичић.

Министар Лончар је захвалио градоначелнику Радојичићу на набавци возила и рекао да Град и Министарство остају на заједничком послу по питању побољшања квалитета медицинских услуга. 

– Ови аутомобили ће служити да се превозе пацијенти на дијализу, да се превозе лекари, сестре и патронажне службе до пацијената који се третирају код својих кућа. Возила су опремљена адекватно и могу да задовоље све потребе запослених и пацијената. То је знак да желимо да радимо на унапређењу медицинских услуга, да побољшамо услове за запослене у здравству, а наравно и да пацијенти буду задовољни. Београд се шири, становништво Србије гравитира ка престоници, има све више туриста и догађаја у граду, па је јасно да постоји и све већа потреба за добрим медицинским кадровима и већем броју запослених. Изградња нових здравствених станица је веома битна и сигурно је да се на томе неће стати – рекао је Лончар.

Возила која су набављена добили су домови здравља „Барајево”, „Савски венац”, „Врачар”, „Звездара”, „Гроцка”, „Земун”, „Лазаревац”, „Младеновац”, „Чукарица”, „Палилула” и „Стари град”, затим Завод за здравствену заштиту студената Београда и Градски завод за геронтологију и палијативно збрињавање.