уторак, 18. фебруар 2020.

Весић: После педесет година реконструисана школа „Владимир Роловић”

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас завршне радове на oбнављању Оснoвне шкoле „Влaдимир Рoлoвић” нa Пeтлoвoм брду, објекат у који, како је навео, осим мањих интервенција, није улагано скоро педесет година. Догађају су присуствовали члан Градског већа Филип Марјановић, грaдски сeкрeтaр зa oбрaзoвaњe Слaвкo Гaк, председник општине Раковица Владан Коцић и директорка школе Марија Чекановић.

Весић је том приликом прецизирао да је школа велика и да је похађа више од седамсто ученика.

– Школа је реконструисана и изгледа као нова. У каквом је стању била довољно говори податак да је имала тоалете „чучавце”, тако да је јасно на шта је школа личила, без обзира на наставно особље и људе који су је одржавали. Због тога је било важно да се школа реконструише, а да би се то урадило, заједно смо радили: општина, град и република. Општина је урадила пројекат, град је одвојио новац за нове клупе и опрему, а република је посредством Канцеларије за јавна улагања издвојила 72 милиона динара за реконструкцију – рекао је Весић.

Он је додао да је од око седам хиљада квадрата, колика је величина школе, обновљено три и по хиљаде, урађени су нов кров и нова фасада, замењене водоводне и канализационе инсталације, сређени кабинети за информатику и друге стручне предмете, а преостало је још партерно уређење. Нов изглед добиће и двориште и терени око школе.

– Важно је да улажемо у школске објекте који никада нису реконструисани. Нажалост, ово је пример с каквим се све проблемима суочавамо и колико је велик град, због чега има још школа које нису уређене, а што ћемо свакако урадити у наредном периоду – истакао је Весић.

Он је додао да је посебно поносан на то што ће школа која се раније грејала на угаљ, потом прешла на „брикет”, у наредном периоду бити прикључена на гас. То је једна од мера Града Београда у оквиру које ће се изградити више од 250 километара гасне мреже, како би што више јавних објеката било прикључено на гас, најавио је заменик градоначелника.

Весић је додао и да се у непосредној близини школе реконструише и вртић.

– Грађани Петловог брда сада коначно могу да кажу да ће им деца ићи у школу која је реконструисана по свим стандардима какве и захтева такав објекат, а то и јесте обавеза нашег друштва – оценио је Весић.

Школа носи име великог револуционара, политичара и културног радника Владимира Роловића. Рођен је у Брчелима, општина Бар, а још као ученик показао је велику наклоност ка радничком покрету. Средина у којој се кретао и радио утицала је на њега да још као младић од 15 година приступи радничком покрету. За време НОБ-а био је на одговорним дужностима. Примио је многа одликовања, међу којима су Споменица 1941, Орден народног хероја, Орден за храброст, Партизанска звезда другог реда, Орден заслуга за народ и друго.