уторак, 31. март 2020.

Град инсистира на поштовању свих препорука и мера надлежних органа

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић истакао је јутрос за ТВ Пинк да је важно да се поштују све препоруке надлежних служби и стручњака који указују на то како се пандемија шири и на који начин се могу сузбити и смањити ефекти вируса корона.

Он је нагласио да минимум који можемо да пружимо јесте да будемо стрпљиви наредне две-три недеље, како не бисмо дозволили да се вирус шири даље.

– На седници Градског штаба донели смо препоруку о ограниченом радном времену малопродајних објеката и пијаца. У контакту смо са Министарством пољопривреде и видећемо да ли да се ова препорука евентуално преиначи у коначан статус. Циљ нам је да овим мерама смањимо окупљање већег броја људи, јер то изазива ширење самог вируса. Све оно што је неопходно да наши суграђани купе и набаве, постоји и у мањим тржним објектима и супермаркетима који су отворени. Препорука је да се њихово радно време ограничи до 15 часова радним данима, односно до 13 часова викендом – рекао је Младеновић.

Истакао је да је снабдевеност у радњама на изузетно високом нивоу.

– Може се догодити да у одређеном тренутку неки производ није на рафовима, али то не значи да га нема у објекту. Велики број волонтера је на терену и у свим градским општинама достигли смо висок ниво њихове ефикасности. На овај начин најстарији суграђани који не могу да излазе, могу да добију све што им је неопходно, укључујући намирнице и лекове, као и услугу плаћања рачуна. Према извештају општинских кол-центара, од 17. марта примили смо више од 25.000 позива. Скоро хиљаду волонтера на дневном нивоу врши услугу обиласка наших суграђана и достављања свега што им је неопходно – рекао је Младеновић и додао да ова услуга заиста функционише.

Осврнувши се на чишћење и дезинфекцију главних улица натријум-хипохлоритом, додао је да се појавила потреба за третирањем интерблоковских површина на исти начин, што је уједно и компликованије, јер таквих површина у главном граду има много.

– Издали смо наређење „Водоводу”, „Зеленилу” и „Градској чистоћи”, како бисмо решили овај проблем. Они имају возила која могу да третирају саобраћајнице и гледаћемо да их на тај начин што више дезинфикујемо и ставимо у функцију, како не бисмо имали ту врсту бриге – рекао је Младеновић.

Он је нагласио да власници зграда и скупштине станара треба да буду у контакту са предузећима која одржавају зграде, те да дезинфекцију договарају с њима, без обзира на то да ли је у питању ЈП „Градско стамбено” или нека друга фирма с којом имају склопљен уговор.

– Важно је да суграђани знају да Завод за биоциде и медицинску екологију дезинфикује оне објекте за које су добили наредбу од Градског штаба или Централног штаба. Разговарали смо са представницима „Градског стамбеног” да они буду више укључени у решавање овог проблема, како бисмо што више изашли у сусрет скупштини станара. Велики је број зграда у граду да бисмо преко једног центра све решили – закључио је помоћник градоначелника и додао да има довољно дезинфекционих средстава која су обезбеђена за чишћење улица.

Нагласио је да је електронска пријава за вртиће почела, а рок за пријаву је продужен до 15. маја, односно месец дана дуже него што је уобичајено.