понедељак, 25. мај 2020.

Обележавање Спасовдана уз поштовање препорука епидемиолога

Главни урбаниста Марко Стојчић, овогодишњи домаћин градске славе, најавио је да ће се Спасовдан – Вазнесење Господње обележити у Београду у предстојећи четвртак, те да ће се испоштовати све препоруке епидемиолога. Он је на конференцији за новинаре у Старом двору подсетио да је прослава Спасовдана у Београду поновно успостављена 1993. године, након готово пет деценија паузе.

– Још увек нису познати детаљи везани за епидемиолошку ситуацију, па у овом тренутку не знамо хоћемо ли моћи да позовемо суграђане да се придруже литији. У среду ће бити познати сви детаљи и тада ћемо, претпостављам у вечерњим сатима, моћи да упутимо коначан позив суграђанима. Епидемиолози, Кризни штаб, патријарх и СПЦ учествоваће у доношењу одлуке, а Град Београд ће свакако испоштовати све препоруке надлежних. Све превентивне мере, заштитне маске, рукавице и остала средства, биће обезбеђена, као што је и до сада био случај са радом Градске управе у време епидемије – навео је Стојчић.

Патријарх Иринеј ће одржати литургију у Вазнесењској цркви, а независно од литије, односно одлуке да ли ће она бити дозвољена или не, обележавање градске славе биће настављено у здању Старог двора, ломљењем славског колача и паљењем свеће, уз присуство мањег броја људи него што је уобичајено, додао је Стојчић.

– Овогодишњу градску славу обележићемо на релативно другачији начин, али ипак како доликује овако значајном датуму за наш град – истакао је домаћин славе.

Отац Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве, указао је да му је част и задовољство да се обрати у име Вазнесењске цркве, поводом највећег верског празника Града Београда.

– Овогодишња прослава, без обзира на услове у којима ће бити уприличена, има за нас посебан значај јер сведочи о још једној победи. Читав српски народ полако излази из тешког периода и ово је још један начин да се покаже јединство – рекао је отац Арсеније.

Спасовдан је велики хришћански празник, нагласио је он, а Београду, граду толико пута рушеном и дизаном из пепела, прослава ове славе вероватно највише и пристаје.