уторак, 26. мај 2020.

Весић: Београд формира магацин са опремом за све врсте ванредних ситуација

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је Град Београд донео одлуку да формира магацин у којем ће се чувати неопходна заштитна опрема за ситуације које могу да се десе у будућности.

– Дошао је тренутак да испразнимо наш привремени магацин у Скупштини Града Београда, јер од како је почела пандемија, ту смо складиштили маске и другу заштитну опрему. Опрему која нам је преостала, сада пребацујемо у нови магацин – појаснио је Весић за ТВ Пинк.

Београд се веома брзо снашао, купили смо велику количину маски, рукавица и другу заштитну опрему, навео је Весић и додао да су том опремом снабдевене не само градске комуналне службе, већ и приватни домови за стара лица, здравствене институције, Полиција, као и они којима је то било потребно, а радили су јавне послове.

– Нажалост, укидањем система цивилне заштите и територијалне одбране пре више деценија, у нашој земљи су нестали магацини са опремом која је била важна за овакве ситуације. Локалне самоуправе више нису имале магацине у којима су били кревети на расклапање, шатори, привремене болнице и све оно што је неопходно када се деси нека ванредна ситуација – казао је Весић.

Како је рекао, ово што се десило са вирусом COVID-19 научило нас је да треба да формирамо сопствени магацин. Град Београд ће наредних неколико месеци обавити набавку и друге неопходне робе, како би јесен дочекали са спремним магацином.

– Градски завод за јавно здравље ће одредити колико ће робе бити. Очекујемо да то буду количине од милион маски, милион рукавица, више стотина хиљада заштитних одела, кревети на расклапање, станице за прераду воде и све друго што је неопходно да се суочимо са неком ванредном ситуацијом. Срећан сам што је Град Београд прва локална самоуправа у Србији која има овакав магацин и који ће бити на располагању грађанима, како бисмо лакше изашли на крај са природним непогодама – казао је заменик градоначелника.

Весић је подсетио да је у Београду у току и замена сирена, са циљем да грађани на време буду упозорени на елементарне непогоде.

– Ванредне ситуације постају карактеристика нашег времена. Тако смо 2014. године имали велике поплаве, а бујичне поплаве су највећа природна опасност за Београд и морамо бити спремни да имамо довољно заштитне опреме како за људе који штите грађане, тако и за саме становнике Београда. Овај магацин ће се налазити у оквиру надлежног Секретаријата за ванредне ситуације и грађани не морају да брину, јер ћемо у сваком тренутку имати довољно заштитне опреме и за сваку врсту елементарне непогоде – закључио је Весић.