уторак, 26. мај 2020.

Никодијевић: Поднећемо грађанима извештај о раду током ванредног стања

Све градске службе и предузећа радили су свакодневно током ванредног стања и у том периоду је урађен велики посао. Поднећемо грађанима извештај на седници Скупштине града, која ће се у Сава центру одржати у петак, 29. маја, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Гостујући на ТВ Студио Б, прецизирао је да су урађене све потребне припреме, како би се испоштовала свака препорука Завода за јавно здравље због безбедности одборника и представника медија.

– Закон налаже да се на првој седници после укидања ванредног стања морају потврдити све одлуке које су донете у том периоду. Зато ћемо одборницима, али и јавности, поднети извештај о раду свих градских служби и предузећа, а неколико појединаца и предузећа ће за свој допринос бити предложени за Орден председника Републике. Поносан сам на рад наших јавних предузећа и градских служби. Комунални систем је функционисао без проблема, а успешно је организован и коридорски превоз за здравствене раднике. ЈКП „Градска чистоћа” је поред редовног посла дезинфиковало улице и међублоковске површине, ЈКП „Зеленило – Београд” је одржавало и дезинфиковало паркове, ЈКП „Београдски водовод и канализација” је без проблема снабдевало град водом, Завод за биоциде је радио у три смене, дезинфиковали су пре свега здравствене установе, јавне просторе, социјалне и државне установе, а ЈКП „Градско стамбено” је дезинфиковало 11.000 улаза стамбених зграда. Имамо систем који је спреман за ванредне ситуације, тако да можемо да делујемо врло брзо и организовано – истакао је Никодијевић.

Он је најавио да ће се на дневном реду седнице градског парламента наћи и неколико предлога планова и одлука о изради планова детаљне регулације, који су важни за развој града.

– Поред борбе против вируса корона, урадили смо све да живот у граду не стане, тако да велика градилишта нису заустављена. Урбанисти су највише радили у току ванредног стања, тако да су сада ти планови пред одборницима. Они су веома важни за развој града, за нове инвестиције, јер све што се гради мора да има плански основ – истакао је Никодијевић.

Председник градског парламента је нагласио како су финансије Града стабилне и да сви кoмунлaни систeми функциoнишу одлично.

– Oбeзбeдили смo дoвoљнo срeдстaвa и људствa. У jaвним прeдузeћимa сe нeћe смaњивaти плaтe рaдникa, кaкo je тo рaђeнo у oкружeњу, нити ћe сe смaњивaти сoциjaлнa дaвaњa, а ни један грaђaнин неће бити ускрaћeн зa прaвa кoja je имao прe eпидeмиje. To нaм je oмoгућилo дoмaћинскo пoслoвaњe и увoђeњe рeдa у финaнсиje Грaдa Бeoгрaдa – укaзao je Никoдиjeвић и нajaвиo дaљи нaстaвaк улaгaњa у вeликe инфрaструктурнe прojeктe.

Он је додао да се нaстaвљa сa oпрeмaњeм кoмунaлнoг систeмa, пoдсeтивши дa je „Грaдскa чистoћa” нeдaвнo oпрeмљeнa приручним превозом, кojи ћe oбaвљaти пoсao хигиjeнe пo пeшaчкoj зoни.