уторак, 26. мај 2020.

Завод за заштиту споменика културе града Београда обележава 60 година постојања

Завод за заштиту споменика културе града Београда обележава 60 година постојања, саопштили су данас из те установе културе.

Народни одбор Града Београда основао је Завод, 27. маја 1960. године, са идејом да се стара о културном наслеђу главног града, да проучава, документује и штити непокретна културна добра.

– Бројни стручњаци – архитекте, археолози, историчари уметности, етнолози, историчари, архитектонски и грађевински техничари вредно су, конзерваторско-рестаураторским пројектима, археолошким истраживањима, студијама, елаборатима, часописима, књигама и изложбама указивали и указују на богатство материјалног и нематеријалног наслеђа насталог на тлу наше престонице. Рад Завода најбоље се препознаје кроз 434 утврђена културна добра на територији града Београда, међу којима су споменици културе, археолошка налазишта, знаменита места и 12 просторно културно-историјских целина, који су сведоци историје и трајања нашег града. Богато и бројно споменичко наслеђе презентовано је и популаризовано низом изложби, монографија, студија, каталога и научним часописом „Наслеђе”, који је претходне године угледао свој двадесети број – истиче се у саопштењу.

Стручњаци Завода су вршили надзор над извођењем радова на фасадама и уличним засторима на Косанчићевом венцу, Скадарлији, Тргу републике, ужем језгру Београда и Земуна.

– Кроз све ове године трајања урађени су бројни конзерваторски пројекти и изведени радови на небројено много културних добара. Само у последњих неколико година изведене су реконструкција и рестаурација Споменика захвалности Француској, Малог и Великог степеништа у парку Калемегдан, Чесми Мехмед паше Соколовића и Дамад Али-пашиног турбета на Београдској тврђави, Земунској тврђави, фасади зграде Главне железничке станице. У току су радови на рестаурацији осматрачких павиљона Астрономске опсерваторије на Звездари, а надамо се и скорој рестаурацији Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић” и Гробља ослободилаца Београда. Током свих претходних година и деценија, Завод је будно пратио извођење радова на Народном музеју, Музеју савремене уметности, Дому Народне скупштине, Народном позоришту и другим културним добрима. У години у којој обележавамо 60 година од оснивања, завршена је санација и рестаурација споменика „Победник”, симбола нашег града – подсећа се у саопштењу.

Завод је поводом јубилеја планирао презентацију свих сегмената рада службе заштите непокретног културног наслеђа, филмом, монографијом, изложбом и свечаном академијом, која се због епидемије одлаже за јесен.

– Овај рођендан прославићемо окончањем великог и значајног пројекта на нашој интернет страници, представљањем јединствене, синтезне мапе непокретних културних добара и споменика у јавном простору, као круне трогодишњег рада на представљању културног наслеђа сваке појединачне општине Београда.

Пројекат је покренут 2018. године у циљу презентације споменичке баштине, упознавања локалне заједнице са историјом и културом свог непосредног окружења, истицања значајних културно-историјских тачака, указивања на могуће итинерере у области културног туризма, као и употребе мапа у туристичке сврхе. На географско-топографским картама мапирана је споменичка баштина са својом локацијом, визуелним приказом и сажетим описом. Осим израде мапа у штампаном облику, у сарадњи са 17 београдских општина, предвиђена је и њихова интерактивна веб-презентација на интернет страници наше куће – истиче се у саопштењу.