среда, 27. мај 2020.

Весић: Више од 420 места на новом паркиралишту у Белвилу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је јуче ново паркиралиште ЈКП „Паркинг сервис” у насељу Белвил. Весић је истакао да је капацитет новог паркинга 426 места, као и да је изградња трајала пет месеци.

Догађају је присуствовао директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић.

Весић је рекао да је изградњом новог паркиралишта умногоме решен проблем паркинга за све грађане који живе у овом делу града.

– После пет месеци радова, неколико дана пре рока који би истекао 1. јуна, завршен је посао на изградњи великог паркинга у насељу Белвил. Паркинг може да прими 426 возила, од чега је 21 место предвиђено за особе са инвалидитетом, како закон и прописује. Садашња ситуација у потпуности је другачија у односу на ону од пре годину дана. На захтев грађана уведена је паркинг-зона и на тај начин сви који овде живе могу без проблема да пронађу место за паркирање. Осим тога, изградњом овог паркиралишта обезбедили смо паркинг и за људе који раде у овом делу Београда – рекао је Весић.

Он је истакао да је уведена и посебна погодност, будући да се у непосредној близини налази и вртић, па ће родитељи који довозе децу у вртић имати право да користе паркинг 15 минута без надокнаде.

– То значи да ће свако имати 15 минута времена да паркира аутомобил, одведе дете у вртић и напусти паркиралиште, потпуно бесплатно. Осим тога, обезбеђена је посебна цена паркирања за грађане који живе у непосредној близини и који ће моћи да користе паркинг током свих 24 сата, за 3.500 динара месечно. У питању је заиста приступачна цена, док ће остали грађани за око 7.000 динара месечно моћи да користе ово паркиралиште током 24 сата. Изградњом овог паркинга обезбеђено је повећање квалитета живота грађана који живе у Белвилу. Сигурно је да ће ново паркиралиште највише користити станари, али не би требало заборавити да се практично уз овај објекат гради и нова аутобуска станица која ће, када буде у функцији, а што ће се делом догодити до краја године, створити већу потребу за слободним паркинг местима – додао је Весић.

Захвалио је градским одборницима који су заједно са грађанима и председницима скупштина станара иницирали изградњу паркинга и уређење овог платоа.

– Осим тога, захвалност дугујемо и грађанима који су показали велико стрпљење. Мислим да смо још једном показали да заједичким радом можемо да допринесемо побољшању квалитета живота грађана. Када је у питању навођење возила до новог паркиралишта, у свим околним улицама постоје интерактивне табле које, између осталог, показују и број слободних места у сваком тренутку. Ово ће бити прво паркиралиште у Београду на којем неће бити запослених, с обзиром на то да је све аутоматизовано. Постоје камере за препознавање регистарских таблица, као и могућност директног контакта са градским оперативним центром. Може да се каже да је Београд данас добио модерно паркиралиште – закључио је Весић.