уторак, 2. јун 2020.

Електронска наплата и контрола паркирања увођењем најсавременијих технологија

Доношењем измена Одлуке о јавним паркиралиштима створени су предуслови да се систем наплате и контроле паркирања у Београду значајно унапреди, јер се по угледу на велике европске градове пружа могућност електронске наплате и контроле паркирања увођењем најсавременијих технологија, изјавио је градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић.

Како је нагласио, оваквим изменама одлуке не дефинише се технолошки поступак наплате и контроле паркирања већ само ствара правни оквир за ефикаснију контролу и наплату паркирања.

– Одлука предвиђа да се плаћање паркирања може вршити електронским путем и то путем СМС порука, путем апликације инсталиране на мобилном телефону, таблету и слично, као и куповином електронске паркинг карте на одговарајућим продајним местима. Контрола паркирања ће се по правилу вршити електронским путем уз помоћ најсавременијих технологија (мобилних или фиксних станица – развој технолошког поступка је у току), а у неким случајевима од стране контролора – прецизирао је Рафаиловић.

Како је најавио, обавештење о издатој електронској дневној карти корисник паркинг места ће СМС поруком добијати информацију или ће информацију о томе моћи да добије путем интернет портала ЈКП „Паркинг сервис”, или корисничког сервиса предузећа.

– Применом савремених технолошких решења пружају се квалитетније услуге грађанима и посетиоцима Београда у области паркирања на јавним паркиралиштима, врши боље одржавање комуналног реда на подручју града Београда, даје допринос подизању саобраћајне културе у граду Београду на ниво примерен европским метрополама и изградњи и промоцији града Београда као „паметног града (smart city), и унапређује пословање предузећа као вршиоца комуналне делатности – закључио је Рафаиловић.